فرض کنید ژان ژاک روسو فیلسوف تربیتی فرانسه زنده است و به ایران سفر میکند و در یک سخنرانی آموزش و پرورش ایران را نقد میکند. چه میگوید؟
جناب ژانژاک روسو 25 اردیبهشت 1388 به ایران سفر کرده و بر خلاف تمام هماهنگیهای به عمل آمده از ایراد سخنرانی در بهترین دانشگاههای ایران امتناع ورزید. ایشان پس از چندروزی اقامت در حومهی تهران و ابراز ناراحتی خود از اینکه در انتخاب مکان سخنرانی از وی نظری خواسته نشده است موافقت نمود تا در همایشی که مخاطبان آن پدران و مادران ایرانی بودند شرکت نماید. متن کامل سخنرانی ایشان به قرار زیر است:
کلمات کلیدی:
حواس پرتی چیست؟
ما می خواستیم روش صحیح مطالعه متمرکز را برای شما توضیح دهیم، دیدیم که باید ابتدا حواس پرتی را تعریف کنیم. شاید شما تا به حال خیلی به “حواس پرتی” فکر کرده باشید و بارها از خود پرسیده باشید که چرا گاهی به هنگام مطالعه حواس آدم پرت می شود؟ ما نمی دانیم که شما برای این سؤال خود چه جوابی پیدا کرده اید اما پاسخ صحیح این پرسش را به شما می کوییم: “حواس پرتی چیزی نیست جز تمایل ذاتی ذهن به درگیری و فعالیت.”
کلمات کلیدی:
راهبرد های مطالعه و یادگیری:
روانشناسان یادگیری در طول بیست سال اخیر به پیشرفت های عظیمی دست یافته و به دیدگاههای تازه ای نسبت به مطالعه و یادگیری رسیده است. نظریه ها و روش های جدید یادگیری و مطالعه که عمدتاً از روانشناسی خبر پردازی سر بر آورده اند. در بسیاری از مواقع مکمل نطریه ها وروش های قدیمی هستند، اما در بعضی موارد با آن ها متفاوت است. بنا بر نظریه های قدیمی خواندن که در روش های مطالعه زیر بنای روش های تند خوانی قرار گرفته، چنین فرض شده است که سرعت مطالعه وابسته به حرکات سریع چشم است، یعنی هر چقدر چشم سرعتر از روی کلمات بگذرد، ذهن نیز سریع تر اطلاعات موجود در کلمات را درک می کند. بر خلاف این نظریه در روان شناسی یادگیری جدید که از یک رویکرد خبرپردازی یا پردازش اطلاعات سر چشمه می گیرد، اینگونه استدلال می شود که عامل مهم در سرعت مطالعه، پردازش اطلاعات در ذهن خواننده است. یعنی هر چه ذهن آدمی اطاعات دریافتی را سریع تر پردازش کند، سرعت درک ولذا سرعت مطالعه او نیز بیشتر خواهد بود. تفاوت های فردی افراد در خواندن به فرآیند پردازش اطلاعات مرکزی وابسته است نه به فرآ یند های حسی پیرامونی.
روش های یادگیری موثر:
به منظور بهبود فرآیند یادگیری ،روش های متعددی بیان شده اند. برای آشنایی بیشتر شما عزیزان با این روش ها به طور اجمالی به بررسی دو روش موثر به نام های روش پس ختام و مردر میپردازیم.
کلمات کلیدی:
زندگی روزانه ما سرشار از فراز و نشیب هایی است که موجب نوسان روحیه ما می شود. رویدادها زمانی ما را غمگین و ناراحت کرده و گاهی باعث شادی ما می گردد. جمله معروفی است که :اغلب مردم تقریبا به همان اندازه ای شاد هستند که انتظارش را دارند . در واقع آنچه که در زندگی ما رخ می دهد آنقدرها تعیین کننده شادی ما نیست بلکه بیشتر، نوع واکنش ما به رخدادهاست که نقش تعیین کننده دارد . از آن جایی که انسان افکار و اندیشه های خود را برمی گزیند الزاماً تعیین کننده میزان شادی های خویش است .
کلمات کلیدی:
اگر 19 روش زیر را انجام دهید کسالت دیگر معنا نخواهد داشت
براى این که به زندگى احساس بهترى ببخشید و حسى جدید داشته باشید باید روش هایى را در زندگى به کار ببندید. در اینجا 19 روش تازه و جدید را براى این که در روزهاى دلگیر و خسته کننده پاییز و زمستان احساس بهترى پیدا کنید به کار ببندید.
کلمات کلیدی:
کلمات کلیدی:
شرط اول کامیابی در زندگی
خیلی از ما انسانها در زندگی تصمیماتی گرفته ایم و یا هدفی را دنبال کرده ایم اما از دنبال کردن آن ها تا رسیدن به نتیجه عاجز بوده ایم. فکر می کنید مشکل در کجا بوده؟
در موجودات جاندار، اعم از گیاه و حیوان، تربیت یکی از عوامل اصیل تکامل شمرده شده است. یک گل زییای بیابانی با تمام لطافت و زیباییاش چون خودرو رشد نموده و از تربیت بهره ندارد، به طور مسلم نواقصی به همراه خواهد داشت؛ و حال آنکه در صورت برخورداری از پرورش کمالاتش افزایش یافته، از نارسائی برکنار خواهد ماند.
کلمات کلیدی:
مجهز شدن برای زندگی
مهارت زندگی را مجموعهای از تجارب، یادگیریها و دانشی تعریف کردهاند که فرد در طول زندگی خود به منظور سازگاری بهتر با محیط، برقراری روابط صحیح با دیگران و حل مشکلات به آن ها نیازمند است. برخی صاحبنظران و اندیشمندان نیز به ویژه متفکران علوم روانشناسی سعی کردهاند این مهارت ها را دسته بندی کنند و با نگاهی تقلیلگرایانه آنها را به شکلی موردی و مشخص نام ببرند. در هر حال هیچ کس را نمی توان یافت که بیان کند نیازی به دانستن این مهارت ها ندارد و آگاهی او لازم و کافی است. جملات کوتاهی که در ادامه می آید هشدار ها و نهیب هایی است که هریک از ما باید درون خود زنده نگه داریم و به آن ها فکر کنیم.
کلمات کلیدی:
خودمان را دست کم نگیریم
هیچ گاه تأثیر و قدرتی را که ذهن ما روی زندگی مان می گذارد نباید دست کم گرفت؛ بلکه قدرتی که ذهن همه ی ما انسان ها از آن برخوردار است، می تواند در بسیاری از مسائل تأثیرات چشم گیر و قدرتمندی روی زندگی مان داشته باشد و هم چنین راه های درست و مثبت را به ما نشان دهد .
اثرات و نشانه هایی که مبنی بر کمبود اعتماد به نفس در افراد است، قابل شناسایی بوده و از این طریق می توان مشکلات و کمبودها را تشخیص داد و آن ها را برطرف کرد. برای داشتن اعتماد به نفش ابتدا باید ذهنیت هایمان را تصحیح کنیم.
چگونه بفهمیم که از اعتماد به نفس کمی برخورداریم ؟
در حقیقت علائم و نشانه های بسیار زیادی وجود دارد اما این مواردی که در زیر بیان شده است، فقط تعداد کمی از این آثار و علائم است.
اگر شما احساس می کنید که از اعتماد به نفس کمی برخوردارید، در جست وجوی کمک گرفتن از دیگران باشید. بیاموزید که چگونه اعتماد به نفس تان را تقویت کرده و بازسازی کنید و هم چنین قدر و ارزش خودتان را بدانید.
همه ی ما فقط یک بار به دنیا می آییم و فقط یک بار حق زندگی کردن داریم، بنابراین نباید اجازه دهیم که احساس بدی در مورد خودمان داشته باشیم و با داشتن این احساس بد، بهترین لحظات زندگی مان را هدر دهیم.
علائم و آثار کمبود اعتماد به نفس در افراد
1) مقصر دانستن دیگران و سرزنش کردن آن ها :
آن دسته از افرادی که از اعتماد به نفس پایینی برخوردارند، در مواردی که مشکلاتی برایشان به وجود می آید یا دچار شکست و ناکامی می شوند، بیشتر رغبت دارند که دیگران را مقصر بدانند و اغلب دیگران را متهم به بروز مشکلات شان می کنند، اما در اصل این یک شکست یا ناکامی در قبول مسئولیت های زندگی است که ناشی از فقدان اعتماد به نفس در توانایی ها برای انجام دادن درست و صحیح کارهاست.
2) در جست وجوی پذیرفته شدن و مورد تصدیق قرار گرفتن از سوی دیگران:
همیشه طلب کردن تصدیق و پذیرش دیگران، چیزی است که همه ی ما زمانی خواستار آن هستیم که به درستی خودمان را تصدیق و باور نکرده ایم.
در واقع ما خواستار این هستیم که مردم ما را تأیید کنند و دوباره به ما قوت قلب دهند تا بتوانیم ارزش و منزلت خود را بازیابیم.
3) تردید و دودلی:
دودلی و تردید از مواردی هستند که باعث از بین رفتن توانایی برای تصمیم گیری می شوند. پایه و اساس دودلی از ترس یا فقدان اعتماد به نفس در افراد ناشی می شود که در این صورت ما توانایی لازم برای اتخاذ تصمیمات درست و بجا را نداریم.
ما همیشه با عقب نشینی کردن و هم چنین اجازه دادن به دیگران جهت اتخاذ تصمیم برای ما، از این ترس و دودلی فرار می کنیم و خودمان را پشت تصمیمات دیگران پنهان و مخفی می کنیم.
مسلما" هنگامی که بعضی چیزها به سمت راه های اشتباه و غلط سوق داده شده و از مسیر اصلی و درست خود خارج می شود، دیگران را مقصر می دانیم، زیرا در واقع آن ها برای ما تصمیم گرفته اند و تصمیمشان اشتباه بوده است اما چون ما اعتماد به نفس کافی برای اتخاذ تصمیم نداشته ایم، به دیگران این اجازه را داده ایم که هر تصمیمی، چه درست و چه غلط را برای ما اتخاذ کنند و باید بدانیم تنها کسی که در این میان متضرر می شود و حتی ممکن است خسارت و ضرر جبران ناپذیری به آن وارد شود، کسی به غیر از خود ما نخواهد بود.
پایه و اساس دودلی از ترس یا فقدان اعتماد به نفس در افراد ناشی می شود که در این صورت ما توانایی لازم برای اتخاذ تصمیمات درست و بجا را نداریم.
4) عدم توانایی برای پذیرش انتقاد و نکوهش از سوی دیگران:
این مورد نیز یکی دیگر از آثار و نتایج ناشی از کمبود اعتماد به نفس در افراد است. وقتی ما به درستی ارزش و منزلت خودمان را نمی دانیم، نیاز داریم که دیگران قدر ما را بدانند و توقع داریم که دیگران فقط از ما تعریف و تمجید کنند.
بنابراین هنگامی که دیگران از ما انتقاد می کنند یا ما را مورد نکوهش قرار می دهند، تمامی رویاها و خیالاتی که از دیگران در ذهن مان پرورانده بودیم، خراب می شود و انتقادهای آن ها برای ما قابل پذیرش نیست.
ابراز انتقاد و نکوهش از سوی دیگران سبب می شود که ضمیر و نفس شکننده و لطیف ما خدشه دار و سرکوب شود و از این موضوع بسیار دلگیر و ناراحت شویم. درصورتی که برعکس، همیشه باید از دیگران بخواهیم که نقطه ضعف هایمان را به ما گوشزد کنند تا بتوانیم رفتارهای ناپسندمان را اصلاح کنیم و روز به روز کامل تر شویم.
5) بدبینی و بهانه گیری:
بدبینی یکی از مهم ترین نشانه ها در افرادی است که از اعتماد به نفس کمی برخوردارند.
هنگامی که فردی همیشه یک چشم انداز یا دورنمای منفی از زندگی در ذهنش وجود دارد و منتظر به وقوع پیوستن بدترین اتفاقات است، بدیهی و آشکار است که این دسته از افراد با این طرز فکر، به توانایی های وجودی شان اعتقاد ندارند و نمی دانند که با به کارگیری توانایی ها و استعداد شان می توانند خیلی چیزها را تغییر دهند و بهتر کنند یا یک آینده ی روشن و مثبت را برای خود بسازند.
***
اگر شما عزیزان بسیاری از آثار و نشانه های کمبود اعتماد به نفس که در این مقاله بیان شد را دارا هستید و از این اثرات برخوردارید، این موضوع نشان دهنده و بیانگر این است که شما یک مشکل کاملا" جدی دارید و باید هرچه زودتر آن را بر طرف سازید.
مردم بسیاری مثل شما وجود دارند که با این مشکل مواجه اند و هم چنین راه های بسیاری هم وجود دارد که شما می توانید اعتماد به نفس تان را بهبود بخشید و بازسازی کنید.
تمرین ها، دوره ها، کلاس ها، کتاب ها و مشاوران بسیاری در این زمینه وجود دارند که شما می توانید به راحتی از آن ها کمک بگیرید و استفاده از این موارد به شما بینشی خواهد داد تا بدانید که چگونه با این مشکل تان به نبرد و ستیز بپردازید.
به اطراف تان نگاه کنید، جواب سؤالات تان را خواهید یافت، فعالیت تان را آغاز کنید و هیچ گاه منصرف نشوید. شما می توانید برای نخستین بار هم که شده کارهای شگفت انگیزی انجام دهید و حقیقتا" به کارهایی که انجام می دهید، اعتقاد و اطمینان پیدا کنید.خوش بین باشید و تردید را کنار بگذارید ، خطاهای تان را بپذیرید و از سرزنش کردن دیگران دست بر دارید. اخذ مطلب از:تبیان
کلمات کلیدی:
موتور زندگی را روشن نگه دارید
تاکنون چند بار یک فعالیت جدید را با شور و شوق آغاز کرده اید؛ اما پس از مدت کوتاهی، انگیزه خود را از دست داده اید؟ این موضوع اغلب باعث ناامیدی و عدم ادامه فعالیت می شود؛ اما خوشبختانه با کمی فکر و عکس العمل مناسب می توانید این احساس منفی را تغییر دهید.
وقتی ما کاری را با شور و شوق شروع می کنیم، تنها به جنبه های مثبت آن فکر کرده و به دلیل این که هنوز آن کار را انجام نداده ایم، از سختی های آن ناآگاهیم؛ اما پس از مدتی خسته شده و احساس ناتوانی می کنیم. این موضوع باعث کاهش اعتماد به نفس می شود.
برای انجام هر کاری به انگیزه نیاز است. افزایش انگیزه در خود و دیگران، یک مهارت است. افراد در کار، منزل و هر جای دیگر از انگیزه برای رسیدن به نتیجه استفاده می کنند.
با انگیزه ماندن بسیار مهم است. زندگی ما همواره در معرض افکار منفی و استرس های ناشی از آینده است. همه در زندگی خود، با دودلی و تردید و ناامیدی روبه رو شده ایم؛ اما آنچه باعث موفقیت های انسان می شود، توانایی حفظ انگیزه و حرکت روبه جلو است.
راهحل ساده ای برای مقابله با کمبود انگیزه وجود ندارد، حتی پس از غلبه بر کمبود انگیزه، به محض رویا رویی با اولین شکست، دوباره مشکل ظاهر می شود. کلید اصلی، فهم افکار و چگونگی پیش بردن و هدایت احساسات است. به وسیله یادگیری نحوه ایجاد افکار برانگیزاننده، خنثی کردن افکار منفی و تمرکز روی کاری که در حال انجام هستید، می توانید خود را از رکود نجات دهید، قبل از این که دچار آن شوید.
سه دلیل اصلی برای از بین رفتن انگیزه وجود دارد:
1- کمبود اعتماد به نفس؛ اگر شما باور نداشته باشید که پیروز می شوید، سعی کردن برایتان بی مفهوم می شود.
2- کمبود تمرکز؛ اگر شما ندانید که چه می خواهید، نمی توانید انگیزه لازم را داشته باشید.
3- مشخص نبودن جهت و مسیر؛ اگر شما ندانید که چه کار می خواهید بکنید، چگونه انگیزه لازم برای انجام آن را کسب خواهید کرد؟
نحوه تفکر شما در مورد موفقیت هایتان بسیار مهم است. هرچه منفی تر فکر کنید، اتفاقات منفی بیشتری برایتان پیش می آید. وقتی شما واقعا باور داشته باشید که لیاقت موفقیت را دارید، ذهن شما راه های رسیدن به آن را می سازد
حال به شما می آموزیم که چگونه با هریک از این عوامل بازدارنده، مبارزه کنید.
اولین قاتل انگیزه، کمبود اعتماد به نفس است. این مورد وقتی اتفاق می افتد که شخص تنها روی آنچه می خواهد تمرکز کرده و آنچه را که در حال حاضر دارد، نادیده می گیرد. وقتی شما تنها در مورد آنچه می خواهید، فکر می کنید ذهنتان توضیحاتی برای چرایی آنچه به دست نیاورده اید، خلق می کند. این موضوع باعث ایجاد افکار منفی می شود. اشتباهات گذشته، شکست ها و ضعف های شخصی، ذهن شما را احاطه می کند. در این حالت شما نسبت به رقبایتان حسادت می ورزید و شروع به دلیل تراشی برای عدم موفقیت خود خواهید کرد. در این وضعیت، تمایل به ایجاد، حس بدی خواهید داشت و اعتماد به نفس خود را از دست خواهید داد.
راه جلوگیری از این افکار، تمرکز روی داشته ها و شکرگزاری به خاطر آنهاست. یک زمان خاص را برای تمرکز بر جنبه مثبت هر چیز در زندگی خود، قرار دهید. یک لیست ذهنی از توانایی ها، موفقیت های گذشته و پیشرفت های فعلی تان تهیه کنید. انسان ها اغلب تمایل به نادیده گرفتن توانایی ها و غرق شدن در اشتباهاتشان را دارند. تلاش در جهت شکرگزاری، به شما می فهماند که چقدر در حال حاضر موفق و شایسته هستید. این کار اعتماد به نفس شما را دوباره خواهد ساخت و انگیزه لازم جهت دستیابی به موفقیت های بعدی را در شما ایجاد خواهد کرد.
شاید عجیب باشد، اما نحوه تفکر شما در مورد موفقیت هایتان بسیار مهم است. هرچه منفی تر فکر کنید، اتفاقات منفی بیشتری برایتان پیش می آید. وقتی شما واقعا باور داشته باشید که لیاقت موفقیت را دارید، ذهن شما راه های رسیدن به آن را می سازد. بهترین راه موفق شدن، داشتن افکار مثبت است.
کلید اصلی، برداشتن گام های موثر است. با تمرکز ذهن روی یک هدف مثبت، به جای ترس، مغزتان را وادار به کاری کنید، به طوری که ذهن، نقشه موفقیت را خلق کند. به جای نگرانی درباره آینده، برای آن کاری کنید
دومین عامل از بین برنده انگیزه، کمبود تمرکز است. چقدر به جای تمرکز روی اهدافتان، روی آنچه نمی خواهید تمرکز می کنید؟ ما غالبا به ترسها فکر می کنیم. از این که فقیر شویم، مورد احترام قرار نگیریم یا تنها شویم، می ترسیم. مشکل این نوع تفکر این است که ترس به تنهایی کارایی ندارد. بیان ترس ها باعث از بین رفتن انگیزه می شود.
اگر گرفتار ترس های ناشی از افکارتان هستید، گام اول تمرکز انرژی روی ایجاد یک هدف مشخص است. با مشخص کردن هدف، به طور خودکار، سلسله ای از کارها را تعریف می کنید. اگر شما ترس از فقر دارید، نقشه ای برای افزایش درآمدتان بکشید. ادامه تحصیل، یافتن شغلی با حقوق بالاتر یا ایجاد یک وب سایت مفید و پولساز می تواند یکی از این نقشه ها باشد.
کلید اصلی، برداشتن گام های موثر است. با تمرکز ذهن روی یک هدف مثبت، به جای ترس، مغزتان را وادار به کاری کنید، به طوری که ذهن، نقشه موفقیت را خلق کند. به جای نگرانی درباره آینده، برای آن کاری کنید. وقتی شما می دانید که چه می خواهند، انگیزه لازم برای آن عمل را کسب خواهید کرد.
آخرین قطعه از پازل انگیزه، جهت است. اگر معنای تمرکز، داشتن هدف باشد، مسیر و جهت یک استراتژی روز به روز برای رسیدن به آن است. نبود مسیر، قاتل انگیزه است چرا که بدون دانستن عمل بعدی در رسیدن به هدف دچار تاخیر می شویم. مثال این قضیه شخصی است که می خواهد یک وبلاگ عمومی داشته باشد اما بیشتر وقتش را صرف خواندن در مورد وبلاگ نویسی می کند تا این که شروع به ساختن آن وبلاگ کند.
کلید یافتن مسیر، تعیین فعالیت هایی است که منجر به موفقیت می شود. برای هر هدف، فعالیت هایی وجود دارد که منجر به موفقیت می شوند یا بالعکس جلوی موفقیت را می گیرند. لیستی از فعالیت هایتان تهیه کرده و آنها را بر پایه نتایج حاصله مرتب کنید. سپس روی فعالیت هایی تمرکز کنید که منجر به دستاوردهای بزرگی می شوند.
این کار انرژی شما را به سمت موفقیت سوق می دهد. بدون این کار، وقتتان تلف می شود و رسیدن شما به موفقیت با تاخیر مواجه خواهد شد.
وقتی انگیزه تان روبه افول رفت، با برنامه ای که شامل دو عمل مثبت است دوباره در مسیر حرکت قرار گیرید. اولی می تواند یک کار کوچک باشد اما دومی باید یک هدف بلندمدت تر باشد. ابتدا آن کار کوچک را به سرعت انجام دهید. این عمل، روحیه مثبتی در شما ایجاد می کند. بعد از آن به سمت رسیدن به هدف بلندمدت گام بردارید. این کار باعث جلوگیری از رخوت و رکود می شود.
با از بین بردن 3 عاملی که در بالا به عنوان از بین برندگان انگیزه از آنها یاد شد، می توانید به پیروزی دست یابید.
نکته هائی در جهت افزایش انگیزه
1) فکر کنید، تأمل نمائید و دریابید که آیا واقعاً می خواهید به تمایلاتتان دست یابید و آیا این خواسته ارزش صرف وقت و انرژی را دارد.
2) هدفتان را کاملاً روشن نمائید. نوشتن آن در این کار به شما کمک خواهد کرد.
3) اغلب به هدف و خواسته تان فکر کنید.
4) تصور کنید که به هدفتان دست یافته اید و ذهنتان را بر روی افکار متضاد آن مسدود سازید.
5) کتاب ها و مقالاتی را در مورد موضوع هدفتان بخوانید.
6) در مورد افراد موفق تحقیق کرده و سرگذشتشان را بخوانید.
7) به مزایائی که با دستیابی به اهدافتان به آنها می رسید فکر کنید.
8) به احساساتتان پس از دسترسی به هدفتان فکر کرده و آن را مجسم نمائید.
9) اظهارات مثبت را تکرار نمائید اظهاراتی چون ”من این خواسته را دارم و قدرت درونی برای رسیدن به هدفم را دارا می باشم“ این گفته را همیشه با ایمان و احساسات قدرتمند تکرار نمائید.
10) با انجام کاری کوچک در رابطه با هدفتان شروع کنید. موفقیت در امور کوچک منتهی به موفقیت های بزرگ می شود.
انگیزه موتوری قدرتمند است که شما را به سوی موفقیت و کامیابی در هر زمینه حرکت می دهد.
برگرفته از :تبیان
کلمات کلیدی: