خیلی از شما کاربران عزیز در سن نوجوانی هستید یا فرزند نوجوان دارید، با مطالعه ی این مقاله با خطرهایی که در این سن ممکن است برای یک نوجوان پیش بیاید و همچنین تغییراتی که همگانی بوده و نباید ایجاد نگرانی کند ،بیشتر آشنا می شوید.
انواع تغییراتى که با شروع دوره نوجوانى رخ مى دهد عبارت است از:
الف. تغییر در اندازه بدن: در دوران 3 تا 4 ساله بلوغ، قریب 20 ـ 30 کیلو گرم به وزن و 20 ـ 30 سانتى متر به قد نوجوان اضافه مى گردد. در این دوران به طور کلى، هم اعضاى بیرونى متحول و دست خوش تغییر مى گردد و هم اعضاى درونى.
ب. رشد صفات اولیه جنسى: اندام هاى جنسى که وظیفه تولید مثل را بر عهده دارند دراین دوره رشد مى کنند. این تغییرات بر اثر فعالیت غدد هیپوفیز، آدرنال (فوق کلیوى) و غدد جنسى به وجود مى آید.
ج. رشد صفات ثانویه جنسى: از هنگام بلوغ تفاوت هاى دختر و پسر کاملاً آشکار مى گردد و هر قدر بلوغ بیش تر پیشرفت کند این تفاوت ها بیش تر مى شود. این صفات عبارت اند از: رشد عمومى مو در بدن، تغییرات پوستى، فعالیت بیش تر غدد چربى، تغییرات صدا که به صورت صداى زیر در دختران و صداى بم در پسران ظاهر مى گردد.
کلمات کلیدی:
یکى از تحوّلات قابل توجه در دوره نوجوانى، بروز و ظهور تمایلات جنسى و شهوانى است که گاهى نوجوانان را با مشکل مواجه مى سازد و این مشکلات به دلیل ناآشنایى با این پدیده و عدم آمادگى براى هدایت این استعداد در مسیرى منطقى، موجب گرفتارى هایى براى نوجوان مى شود.
نوجوانان باید توجه داشته باشند که هر استعداد و قوایى که در وجود آنان خلق شده در جهت رشد و شکوفایى آنان است و اگر بر اساس معیارهاى منطقى و درست، از این استعدادها بهره بردارى شود موجب کمال و بالندگى انسان مى شود. قواى جنسى و نیروى شهوانى از استعدادهایى است که بر اساس آن مى توان تشکیل کانون خانواده و ادامه نسل انسان را پى ریزى کرد تا لذتى ارزشمند از این طریق نصیب انسان شود. اما اگر این استعداد و توانایى در مسیر انحرافى و خارج از چارچوب دستور عقل و وحى قرار گیرد، انسان را به سوى هلاکت معنوى و مادى مى کشاند و از ارزش هاى انسانى دور مى کند و در دام بیمارى هاى جنسى گرفتار مى سازد.
حضرت على(علیه السلام) مى فرمایند: «من اتبع هواه ضل»،1 هر کس از هواهاى نفس خود پیروى کند گم راه مى گردد.
به عنوان نمونه، اگر انسان از استعداد و قواى جنسى و نعمت خدادادى خود در مسیر درست و راهى که خداوند براى آن معین کرده است استفاده نکند، در هلاکت و گم راهى وارد شده است.
بیدارى غریزه جنسى
کلمات کلیدی:
غریزه جنسی از غرایز اصلی انسان و از مهم ترین جنبه های شخصیت است که بر دیگر جنبه های شاکله وجودی و خصوصیات شخصیتی انسان تاثیر می گذارد. ارضا تنظیم و تعدیل غریزه جنسی ضروری است و غفلت از این جنبه فرایند تربیت را ناکارا و ابتر می سازد. تربیت جنسی جنبه ای غیر قابل انکار در تربیت بر می شمارد و ارائه آموزش ها و اطلاعات ضروری در رابطه با مسائل جنسی در ذیل پیشنهادات واقع گرایانه و نیز بهره جویی از توصیه های دینی در ایجاد تعدیل این غریزه ضرورتی غیر قابل انکار است. عنایت ویژه به تربیت جنسی در عصر حاضر ضرورت مضاعف بوده و فوریت پیدا می کند زیرا که گسترش شبکه های اطلاع رسانی و وسایل ارتباطی را تهدیدی است که به تشدید و تحریک شهوت منجر می گردد.
دکتر بهشتی در بخش معنا و مفهوم تربیت جنسی بیان می نماید نباید تربیت جنسی را تنها به انتقال اطلاعات، آموزش مسائل جنسی، ایجاد زمینه رشد غریزه جنسی یا آشنایی با روش های ارتباط جنسی و بیان عوامل ضعف های جنسی منحصر نمود. او در ادامه با اتکا به نظریات اساتید رشته علوم تربیتی و علمای دین از قبیل مرحوم کاشانی تر بیت جنسی را از نظر ایشان این گونه تعریف می نماید که تربیت جنسی تنها در ارائه اطلاعات و آموزش های جنسی و یا پرورش و تحریک مضاعف این غریزه محدود نمی شود بلکه مقصود از این تربیت ایجاد موقعیت هایی است که متربی را با ارضاء مشروع غریزه و رفتار معتدل و هماهنگ با قاموس خلقت آشنا سازد و بهداشت روانی و جسمانی وی را امنیت بخشد. او را از انحراف و خطا در مسایل جنسی مصون دارد و در عین کام یابی دنیوی، عافیت و عاقبت به خیری متربی را دنبال نماید.
بهشتی در این بخش به نقل قولی تامل برانگیز از مرحوم کاشانی می پردازد که عبارت است از: «شهوت و تمایل جنسی برای ایفای لذت جنسی و بقای نسل در انسان به ودیعت نهاده شده اما بدون تردید این تمایل نیرومند و سرکش نیاز به هدایت و تعدیل دارد و در صورتی که مهار نگردد و به افراط کشیده شود یا مغفول ماند و به تفریط گراید و به اعتدال نباشد قطعا دین و دنیای انسان را تباه می سازد.»
تمایل سرکش جنسی نیاز به هدایت و تعدیل دارد و در صورتی که مهار نگردد و به افراط کشیده شود یا مغفول ماند و به تفریط گراید و به اعتدال نباشد قطعا دین و دنیای انسان را تباه می سازد.
پیامدهای خطرناک افراط و تفریط در ارضاء این غریزه
کلمات کلیدی:
مانع انحراف جنسی شوید
خانواده در صورت آمادگی، میتواند نقشی چشمگیر در پیشگیری و درمان انحراف جنسی داشته باشد؛ لذا لازم است خانواده ها آموزش ببینند و با فراگیری برخی از تدابیر و با اختیار کردن و بهره گیری بهینه از اهرمهای مختلف در تربیت، به این مهم دست یابند...
نیاز جنسی از قدرتمندترین جنبههای حیاتی بلوغ به شمار می آید و می تواند ابعاد مختلف شخصیتی فرد همچون جنبههای عاطفی، عقلانی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار دهد. نوجوانان و جوانان به لحاظ اقتضاعات سنی، شرایط روحی - روانی و بالخص طبع هیجان طلبشان، بیش از دیگر گروه های سنی، در برابر قدرت این نیاز، سر تسلیم فرود می آورند و به همین دلیل بیش از دیگران در معرض انواع تهدیدات و انحرافات جنسی قرار می گیرند.
بی تردید این سوال به ذهنمان خطور خواهد نمود که حال، چگونه می توان با انحراف جنسی نوجوانان مقابله کرد و با چه تدابیری از این نوع انحرافات پیشگیری نمود؟
محیط خانواده اولین نهادی است که کودک بدان تعلق دارد و از آن تربیت می پذیرد و نقش خانواده در نقش پذیری و الگوبرداری مبرهن است . این نهاد کوچک در ارتباط مستقیم و واقعی با نوجوان قرار دارد و از ابتدایی ترین تا حیاتی ترین آموزش ها در ابعاد شخصیتی، اجتماعی، عاطفی،روانی و اخلاقی ، ... که لازمه ی یک زندگی سالم است ، در خانواده و توسط تک تک اعضای خانواده صورت می گیرد. بدین سان است که خانواده در صورت آمادگی، میتواند نقشی چشمگیر در پیشگیری و درمان داشته باشد؛ لذا لازم است خانواده ها آموزش ببینند و با فراگیری برخی از تدابیر و با اختیار کردن و بهره گیری بهینه از اهرمهای مختلف در تربیت، به این مهم دست یابند.
چگونگی برخورد با مسائل جنسی نوجوانان و اتخاذ راهبرد های رفتاری_تربیتی مناسب از مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه والدین قرار گیرد
در ادامه این یادداشت به منظور مساعدت و راهنمایی والدین، به ارائه راهکارهای تربیتی خواهیم پرداخت که کاربست به موقع آنها ، در سامان دادن به این بحران طبیعی و رفتارهای نابهنجار نوجوانان مثمر ثمر خواهد بود.
چند توصیه به والدین کلمات کلیدی:
رسانهها و تحریف اخبار در دنیای کنونی
با ظهور و بسط اقسام مختلف رسانه در منطقه و جهان، به تبع تبلیغات، تحریفات و بزرگنماییها شکل وسیع تر و جدید تری به خود گرفتند. بعد از پی بردن به عمق نفوذ رسانهها بر افکار عمومی، این رسانهها به سنگر مبارزاتی گروهها و کشورهای رقیب بدل گردیدند. توجه به اخبار و مسایل خاورمیانه روند رو به رشدی را در میان رسانههای مختلف جهان داشته است. ضمن اینکه خود رسانههایی که در داخل منطقه هستند نیز رشد چشمگیری داشته اند. هم اکنون، رسانهها و خبرگزاریهای بزرگ دنیا، بخش عمدهای از اخبار خود را به حوادث خاورمیانه اختصاص میدهند که BBC ، CNN و... نمونههای پرقدرتی از این رسانهها هستند اما کانالهای ماهوارهای بسیاری به زبانهای مختلف خصوصا انگلیسی، عربی و فارسی در کشورهای خاورمیانه مشغول به فعالیت هستند که تقریبا کل خاورمیانه به اضافه پاکستان و ... را هم تحت پوشش قرار میدهند.
ادامه مطلب... کلمات کلیدی:
حتی اگر چند درصد از میلیونها کاربر اینترنت در کشور ما با اطمینان از محفوظ ماندن هویت خود در اینترنت، بی ملاحظه رفتار کنند همین امر برای آنکه رفتار اجتماعی کل جامعه را آلوده سازد کافی است و این رفتارهای ناشایست – با توضیحی که در مقاله دهم (خودزنی به شیوه ما ایرانیان) بیان شد - در نهایت نه تنها به کل جامعه بلکه به همین گروه بی ملاحظه نیز آسیب خواهد رساند.
در اینجا پرسشی پیش می آید؛ حال که تکنولوژی با پیشکش کردن «هویت پنهان» به ما در فضای اینترنت، عامل بازدارنده ای به نام «شرم یا ترس از مردم» را منتفی کرده است چه عامل یا عواملی می تواند ما را در محیطی که جرأت بر خطا در آن فراهم است کمی هشیار کند؟ تحلیل آنچه ما در اینترنت انجام می دهیم می تواند تا اندازه ای ما را به دقت بیشتر در رفتار اینترنتی خود وادارد که من آن را با توجه به سه ویژگی اینترنت بیان می کنم.
در گذشته اگر کسی غیبتی می کرد، تهمتی می زد یا به فردی بی حرمتی می کرد به راحتی می توانست ضمن کسب حلالیت از طرف مقابل، حقیقت حال را برای جمع کوچک شنوندگان غیبت یا تهمت بازگو کند. اما امروز یک «غیبت اینترنتی»، «تهمت اینترنتی»، «بی انصافی اینترنتی» به سرعت در اینترنت پخش می شود و می توان گفت بسیاری از رفتارهای نادرست اجتماعی اینترنتی، به تمام معنای کلمه «جبران ناپذیر» است.
ادامه مطلب... کلمات کلیدی:
حتی در مسأل? ساده ای مثل «تعارف» هم می توان این دوگانگی ظاهر و باطن را سراغ داد. گاهی تعارف می کنیم ولی در حقیقت نمی خواهیم طرف مقابل خواست? ما را بپذیرد و اگر تعارف ما که «آمد و نیامد» دارد به موافقت وی بینجامد در دل ناراحت می شویم، گرچه لبخند را حتی الامکان در رخسار نگه می داریم (البته تعارف همیشه یک امر منفی نیست). اساسا اینکه چرا در فرهنگ و سیاست ما بسیاری از اموری که قاعدتا نباید «پشت پرده» داشته باشند پشت پرده دارند قابل تأمل است.
حال ببینیم چگونه است که خصلت ریاکاری و یا انجام کار از ترس مردم با تأثیرات اینترنت بر رفتار اجتماعی ما ارتباط تنگاتنگ پیدا می کند؟ یک فرض ساده ما را به مطلب نزدیک می کند.
فرض کنید اینترنت به گونه ای طراحی شده بود که هر کس روی هر چیزی کلیک می کرد مشخصات کامل واقعی او همراه با تصویرش در آن صفحه برای همیشه درج می شد و یا لااقل نام «واقعی» افراد کلیک کنند? قبلی یک صفحه اینترنتی به راحتی با یک موتور جستجو در همان صفحه در دسترس همگان بود. همچنین هر اظهار نظری که فرد می کرد، نسبتی که به کسی می داد همه و همه بدون درج نام واقعی ممکن نبود. به جرأت می توان گفت که در این صورت کمتر کسی از ما دقیقا همان کارهایی را که تا کنون در اینترنت انجام داده انجام می داد.
کلمات کلیدی:
وقتی سخن از تبعات استفاده «ناصحیح» از اینترنت به میان می آید بسیاری تصور می کنند که این پیامدهای منفی، محدود به همان اموری است که به کارگیری ناصحیح برنامه های ماهواره ای در پی دارد، پیامدهایی مانند انحرافات اخلاقی و یا عقیدتی. این یک قیاس عجولانه است. دامنه تأثیرات منفی تعامل نامطلوب با مهمانی به نام «اینترنت» - که بیش از یک دهه است به طور جدی به زندگی ما وارد شده - بسیار گسترده تر از تبعات بهره گیری نادرست از برنامه های ماهواره ای است.
بررسی رفتار اجتماعی جامعه امروز ما، بدون توجه به نقش پیچیده این مهمان تازه وارد که هر روز جای خود را در میان ما بیشتر باز می کند توجیه ناپذیر است. اینترنت با همه فواید بی شماری که دارد اگر به درستی مورد استفاده قرار نگیرد می تواند رفتار اجتماعی یک جامعه را به قهقرا ببرد.
کلمات کلیدی:
کلمات کلیدی:
ادامه ارزشیابی توصیفی 1
محور سوم : تنوع بخشی به ابزارهای جمع آوری اطلاعات
فعالیت ارزشیابی تحصیلی با دو فعالیت جزئی : الف) جمع آوری اطلاعات ب) داوری در باره وضعیت یادگیری دانش آموز مشخص می گردد. در فعالیت نخست ? معلم اطلاعاتی را از وضعیت یادگیری دانش آموز جمع آوری می نماید . در شیوه سنتی این اطلاعات عمدتا از طریق آزمونهای مداد- کاغذی(امتحان ) با پرسشهای کلاسی جمع آوری می شد .اما در این طرح ابزارهای جمع آوری اطلاعات متنوع شده اند و علاوه بر آنها ابزارهای دیگری چون پوشه کار ? ابزارهای ثبت مشاهده ? تکالیف درسی و ازمونهای عملکردی نیز مورد استفاده قرار می گیرند. این ابزار ها اطلاعات بیشتر و وسیع تری را برای معلم ? آماده می سازد و بنابر این هم اعتبار اطلاعات به سبب تنوع در ابزارها بیشتر می شود و هم قضاوت و داوری معلم واقعی تر و منصفانه تر خواهد شد . اساس کار در تنوع بخشی به ابزارهای گردآوری اطلاعات از وضعیت یادگیری دانش آموز واقعی تر کردن اطلاعات است که همان مشاهده کودک در حین فعالیت و بررسی آثار و محصولات یادگیری اوست .
محور چهارم : تغییر در ساختار کارنامه
کلمات کلیدی: