سفارش تبلیغ
صبا ویژن
تقدیر بر تدبیر چیره شود چندانکه آفت در تدبیر بود . [ و این معنى در پیش آورده شد با تعبیرى مخالف این الفاظ ] . ( شماره ) . [نهج البلاغه]
آموزشی - مذهبی
درباره



آموزشی - مذهبی


حمید امامی راد
سلام به اهل دلی که بی ریا و با صفاست.قلب پر از محبتش همیشه به یاد خداست.دور از وجودتان هر چه درد و بلاست. مطالب وبلاگ ترکیبی از مسائل مذهبی و آموزشی (اکثرا آموزش ابتدایی) می باشد. امید است مورد توجه قرار گیرد. ملتمس دعای خیر دوستان هسنم.
لینک‌های روزانه
نقاشی در رشد کودکان چه اثری دارد؟
 به طور کلی نقاشی کودکان هنر شناخته نمی‏شود، بلکه یک نقطه آغاز است. از 4 - 3سالگی نقاشی کودکان معنی پیدا می‏کند و نقاشی قابل تعبیر الگو و ترکیب خاص دارد و اندازه هوش و عواطف کودک را مشخص می‏کند و موقعیت او را در زندگی و ارتباط با دیگران نشان می‏دهد. حضور حیات در نقاشی یا عدم آن و رنگ در نقاشی تجلی عواطف نقاش و احساس نقاش به هر کسی است. انتخاب رنگ با سن و هوش کودک بستگی دارد. کوچولوها بیشتر صورتی و قرمز را می‏پسندند کم‏کم که بزرگتر می‏شوند آبی آرام را پیدا می‏کنند و کم‏کم به سمت رنگ‏های داغ می‏روند. اگر نقاشی کودکی، از حوزه درک ما خارج است، او معلول روانی است و محیط خارجی بر نقاشی یک کودک با هوش اثر می‏گذارد اگر در نقاشی کودکی زد و خورد دیده شود یعنی پدر و مادر با هم دعوا دارند.
خورشید در نقاشی نماد مادر یا زندگی است و خانه نماد پدر. اگر خورشید در نقاشی پشت ابر تیره یا پشت کوه و یا کم‏رنگ بود یعنی مادر وجودش گرم و پر مهر نیست و اگر خانه سقف نداشت یعنی پدر نقش حامی و رئیس خانواده را ندارد. پنجره و رنگ آن نماد ارتباط ذهنی کودک با جهان خارج است. چراغ نماد عشق و محبت در زندگی است. در ورودی خانه نماد رفت و آمدهای خانوادگی است. در کوچک یعنی خانواده کم رفت و آمد هستند و بالعکس. دودکش بیان عاطفه در خانواده است. رودخانه جریان زندگی، چراغ خاموش خانه، مرگ مادر و گربه نماد مادر می‏باشد. جایگاه کودک در نقاشی نمادی از ارتباط او با بستگان است.

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 8:39 صبح     |     () نظر

قل شده: لقمان حکیم از مولایش دستور گرفت تا بهترین غذاها را آماده کند. لقمان زبان گوسفندی را پخت و نزد مولایش گذاشت، سپس مامور شد بدترین غذاها را آماده کند، باز زبان گوسفند را پخته و پیش مولایش حاضر نمود. مولای لقمان گفت: چطور می‌شود یک نوع غذا، هم خوب باشد و هم بد؟ لقمان گفت: زبان اگر نیکو سخن گوید و تحت فرمان عقل حرف بزند، بهترین چیزهاست و اگر بد بگوید و تابع هوای نفس باشد، بدترین چیزهاست.


منبع: پندهای جاویدان، ص66


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 8:32 صبح     |     () نظر
   
 
   
 
پنج شنبه پانزدهم اردیبهشت 1390   
نزدیک به صد سال پس از ظهور علم روان‌شناسی، روان‌شناس‌ها وقتی که از هوش» حرف می‌زدند، منظورشان هوش منطقی بود. آنها روز به روز، تست‌های...
 
 

تا نزدیک به صد سال پس از ظهور علم روان‌شناسی، روان‌شناس‌ها وقتی که از هوش» حرف می‌زدند، منظورشان هوش منطقی بود. آنها روز به روز، تست‌های هوششان را پیشرفته‌تر می‌کردند تا چیزی که به عنوان iq (بهره هوشی) از آن در می‌آوردند، دقیق‌تر و دقیق‌تر باشد. آنها می‌گفتند که هر چه بهره هوشی بالاتری داشته باشید، موفّقیت بالاتری کسب می‌کنید؛ امّا تجربه عموم مردم، چیزهای دیگری می‌گفت. iq در بهترین حالت، می‌توانست موفّقیت تحصیلی یک نفر را تضمین کند. چه قدر آدم، دور و بر ما هستند که بهره هوشی چندان بالایی ندارند، امّا بسیار آدم‌های موفّقی هستند! آنها از چه هوشی برای پیش بردن کارهایشان استفاده می‌کنند؟ این سؤالی بود که در نهایت، در دهه 1990 میلادی، ذهن روان‌شناسان آن طرف آبی را هم مشغول خودش کرد. پیتر سالووی،1 اوّلین نفری بود که اصطلاح هوش هیجانی» (eq)2 را برای ویژگی این آدم‌ها به کار برد؛ اصطلاحی که رابطه تنگاتنگی با شادکامی» ‌و خوشبینی» داشت.
 

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 8:17 صبح     |     () نظر

رابطه نقاشی و هوش

چگونه نقاشی کودکان را تفسیر کنیم؟

بچه ها معمولا در یک سالگی قلم به دست می گیرند و با آن به کاغذ ضربه می زنند، بدون آنکه بتوانند اثری روی کاغذ به جا بگذارند....

کم کم در سنین ?? تا ?? ماهگی، موفق به کشیدن خطوط می شوند و میل ذاتی شان به اثر گذاری و لذت بردن از کارهای خودساخته، مهم ترین عامل در بروز شکل گیری این خطوط است. به مرور زمان، آن خط خطی های اولیه، معنا و مفهوم بیشتری پیدا می کند و در حدود ? سالگی، دیگر خط نگاری کودک فقط برای لذت بردن از حرکت یا فشار مداد روی کاغذ نیست؛ بلکه او سعی می کند با ترسیم تصاویر، احساسات درونی اش را متناسب با تجربه های زندگی کوتاه مدتش بروز دهد. از ?، ? سالگی به بعد نیز کودک قدرت و توجه بیشتری برای نظارت بر واقعیات بیرونی پیدا می کند و چون لغات بیشتری آموخته است، بهتر از قبل می تواند اختلاف اشیا را با هم دیگر درک کند. بنابراین نقاشی در این دوران، ترسیمی است از چیز هایی که برایش مهم اند؛ حتی اگر در واقعیت قابل رویت نباشند. در این باره با دکتر محمدولی سهامی، فوق تخصص روان پزشکی کودکان گفت وگویی کرده ایم که آن را می خوانید.

? آقای دکتر!آیا نقاشی کودکان نشانه ای از تفکرات آنها است؟

ـ بله؛ تصویری که کودکان از خودشان می کشند با تصویری که آنها از خودشان در ذهن دارند، ارتباط مستقیم دارد. دختر بچه هایی که همیشه در خانواده از آنها تعریف و تمجید می شود، معمولا تصویر خودشان را زیبا و با لباس های پف دار می کشند و این خیلی خوب است که بچه ها خودشان را دوست داشته باشند. در عین حال، نقاشی کودکان برای روان پزشکان اطفال آنقدر مهم است که گاهی آنها از همین نقاشی ها به عنوان آزمون تشخیصی استفاده می کنند.

? این آزمون چگونه و در چه گروه سنی انجام می شود؟

ـ ما معمولا با نقاشی، یک شکل نیمه کاره می کشیم و از کودکی که در طیف سنی ?/? تا ?/? سالگی است، می خواهیم آن را ادامه بدهد. بچه هایی که آن را خوب و قشنگ ادامه می دهند، معمولا بچه های خوشحال و شادی هستند ولی کودکانی که شکل نیمه کاره را تبدیل به یک نقاشی زشت و ترسناک می کنند، معمولا از وحشت های مستقیم یا غیر مستقیم رنج می برند. از طرفی در تمام اجزای نقاشی کودکان، از رنگ ها گرفته تا خطوط و اندازه ها، رازی نهفته است. مثلا دقت بیش از حد بچه ها به هنگام نقاشی یا تلاش فوق العاده شان برای اینکه هر چیزی سرجای خودش ترسیم شود، می تواند نشانه ای از استعداد ابتلا به وسواس در کودک تلقی شود. البته چیزی که قبل از تفسیر نقاشی های کودکان باید در نظر گرفت، توجه به شرایط و امکانات در دسترس آنها است. نمی توان از یک کودک با امکانات محدودتر و در شرایط دشوارتر همان انتظاری را داشت که از کودک دیگری با امکانات بیشتر و محدودیت های کمتر. اما به هر حال، اصول مشخصی در تفسیر نقاشی کودکان وجود دارد.

? مثال می زنید؟

ـ بله؛ مثلا خطوط نقاشی کودک به تنهایی و بدون وابستگی به محتوای اثر، می تواند بازتاب دهنده حالت های روحی و فکری او باشد؛ به نحوی که خطوط باز و بلند از راحتی و خوشحالی آنها حکایت می کند و در مقابل، خطوط فشرده و کوتاه حاکی از ضعف عصبی آنها است. در عین حال، خطوط کوتاه و ناپیوسته ای که احساس می شود کودک در کشیدن آنها دچار تردید شده یا از کشیدن آنها منع شده، نشانه خجالتی بودن او است. فضای نقاشی هم یکی دیگر از ارکان نقاشی است که نشان دهنده نحوه ارتباط و شیوه واکنش نشان دادن کودک به محیط اطراف است. بچه های خجالتی و کم رو که اعتماد به نفس پایین تری دارند، معمولا ترجیح می دهند در یک کاغذ کوچک یا در گوشه صفحه یا در قسمت محدودی از فضای صفحه نقاشی بکشند. کودکان غمگین و گوشه گیر معمولا نقاشی هایشان را متمایل به سمت چپ کاغذ می کشند و بچه هایی که خط خطی هایشان را در مرکز کاغذ قرار می دهند، معمولا بر احساسات شان توجه و تمرکز بیشتری دارند. از طرفی، تعداد رنگ های به کار رفته در نقاشی کودکان نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.

? منظورتان این است که تعداد رنگ ها در نقاشی کودکان بیانگر حالات درونی آنها است؟

ـ ببینید؛ بچه هایی که در زندگی با مشکلات بیشتری مواجه اند، مثل بچه های طلاق و سایر بچه هایی که به هر ترتیب در زندگی شان شوک بدی به آنها وارد شده، معمولا در نقاشی هایشان بیشتر از ? رنگ استفاده نمی کنند و اغلب اوقات، یکی از این ? رنگ نیز بنفش است که علاقه کودکان به این رنگ، گویای اضطراب آنها است. درمقابل، بچه هایی که آسودگی بیشتری دارند، معمولا بیشتر از ? رنگ در نقاشی هایشان استفاده می کنند. برای بیشتر بچه ها، نقاشی کشیدن به مثابه یک سرگرمی جذاب است و نتیجه نقاشی چندان مورد توجه شان نیست. به همین دلیل، به مربیان مهد کودک نیز توصیه می شود به روند نقاشی اهمیت بدهند و امکانات کافی را برای بچه ها فراهم کنند. ضرورتی ندارد که آنها حتما از رنگ های واقعی در نقاشی هایشان استفاده کنند و لزومی ندارد که همیشه برگ ها را سبز بکشند. البته بچه هایی که در زندگی با مشکلات بیشتری مواجه اند، معمولا اثر رنگ ها را با فشار بیشتری روی کاغذ وارد می کنند و بیشتر اوقات، نقاشی شان فقط خط خطی است.

? این درست است که بگوییم اولین کسی که کودک در نقاشی هایش می کشد، مهم ترین فرد از لحاظ عشق و علاقه یا ترس و دلهره در زندگی اوست؟

ـ خب؛ شکل اول معمولا همان کسی است که ذهن کودک را بیشتر از دیگران به خود مشغول کرده است. بچه ها این شکل را با دقت زیاد و رعایت جزییات بیشتری ترسیم می کنند و برعکس، کم اهمیت ترین فرد برای کودک، یا اصلا نقاشی نمی شود یا کوچک تر و دورتر از همه و با کمترین جزییات ممکن نقاشی می شود. اگر کودک، تصویر خودش را در نقاشی های خانوادگی نکشد، این امر نشانه عدم احساس راحتی او در خانواده است. چیزی که من در نقاشی کودکان به آن توجه می کنم، همین جزییات است زیرا جزییات نشانه هوش است و بچه هایی که جزییات را بهتر می کشند معمولا با هوش ترند. بچه ای که هر ? انگشت دست آدم را توی نقاشی هایش ترسیم می کند، بچه با هوش ی است. با هوش ها معمولا با دقت زیادی تمام اعضای بدن را می کشند و فراموش کردن برخی از اجزا شاید فقط از سر بی توجهی شان باشد اما اگر کودکی همیشه یک عضو یا یک چیز مشخص را نکشید، این می تواند معنای خاصی داشته باشد.

? والدین در این بین چه نقشی دارند؟

ـ نباید این نکته را نادیده گرفت که در دادن موضوع نقاشی به کودکان مان نیز باید از موضوعات کلی و ملموس استفاده کنیم. مثلا از آنها بخواهیم یک مزرعه خوشحال، یک محل خطرناک یا یک دنیای تمیز را نقاشی کنند. مهم ترین رکن در نقاشی کودک، خوشحالی است. بچه می تواند حتی یک کوسه را خوشحال بکشد. باید اجازه بدهیم بچه ها بدون محدودیت نقاشی بکشند و آموزش هایمان را به بعد از ? سالگی موکول کنیم زیرا تا قبل از این سن، بازی و نقاشی آزاد به مراتب بهتر و مفیدتر از هر آموزشی است. از طرفی، کپی کردن از نقاشی دیگران، مانع بروز خلاقیت کودکان می شود و تکرار این کار می تواند نشانه ضعف اعتماد به نفس کودک باشد اما در مقابله با چنین مواردی، واکنش شدید و مستقیم والدین نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه موجب افزایش حساسیت و گرایش بیشتر کودک به این کار می شود. در چنین شرایطی بهتر است از یک مشاور یا کارشناس کمک خواست. البته نباید فراموش کرد که اصلا نیازی نیست بچه ها حتما خوب نقاشی بکشند یا در آینده یک نقاش ماهر و حرفه ای بشوند زیرا نقاشی برای کودکان صرفا ابزاری است برای بالا بردن کیفیت رشد روحی، عاطفی و فکری.

? و سوال آخر اینکه آیا میل به نقاشی کشیدن در همه کودکان وجود دارد؟

 

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 8:4 صبح     |     () نظر


چگونه در امتحان موفق شویم؟
اصولاً امتحان از قسمت های مهم آموزش وپرورش است که اگر آمادگی برای آن وجود داشته باشد می توان به خوبی از عهده آن برآمد. در این مقاله به نکاتی مهم اشاره می شود که موفقیت ما را در امتحان چند برابر می کند.
¤ قبل از شروع امتحان تعداد ساعات و یا روز قبل از شروع امتحان را محاسبه کنید و تعداد صفحات کتاب را تقسیم بندی کرده و به نوبت به مطالعه و مرور هر قسمت بپردازید.
¤ برنامه ریزی برای دروس مشکل تر و آنهایی که از آن نمره کمتری کسب کرده ایم مهمتر است تا کتاب ها و امتحانات آسانتر.
قبل از شروع امتحان:

 

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 7:54 صبح     |     () نظر

چگونه  برنامه ریزی درسی  موفقی داشته باشیم؟

 وقت ،  کالایی گرانبهاست که چون از دست رود، قابل برگشت نیست.استفاد? موثر از وقت در تمام مراحل زندگی از جمله تحصیل، عامل سرنوشت ساز در موفقیت افراد است.آیا تا به حال فکر کرده اید که چگونه از وقت خود استفاده می کنید؟ آیا برای انجام کارهایتان از جمله مطالعه و درس خواندن برنامه ریزی دارید؟چند ساعت در روز مطالعه می کنید؟ اتلاف وقت شما در چه مواقعی بوده است؟

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 7:51 صبح     |     () نظر
نوشته شده توسط روزنامه رسالت   

آفتی به نام افت
نهاد آموزش و پرورش است که پایه‌های ضعف و قوت یک جامعه را پی‌ریزی می‌نماید. آموزش و پرورش، سرمایه‌گذاری درازمدتی است که با سایر نهادهای اجتماعی جامعه ارتباط متقابل دارد و بر همگان ثابت شده که تعلیم و تربیت، نجات‌دهنده هر جامعه از رکود و انحطاط و توسعه‌دهنده آن در جهت پیشرفت و ترقی است. همنوایی اجتماعی در هر جامعه‌ای در گرو تعلیم و تربیت رسمی و انتقال مواریث فرهنگی به نوباوگانی است که امروزه در مدارس گوناگون و براساس اهداف خاص و خط مشی‌های تعیین شده به وسیله برنامه‌ریزان، امیدوارانه به کسب و جذب این داده‌ها مشغولند.

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 7:44 صبح     |     () نظر
نوشته شده توسط روزنامه همبستگی   

افت تحصیلی
افت تحصیلی دانش‌آموزان مقطع ابتدایی ممکن است علت‌های مختلفی داشته باشد. مهمترین این علت‌ها عبارتند از
?) کند ذهنی که ممکن است عامل وراثتی یا عامل محیطی اثرگذاشته باشد.
?) از دست دادن یکی از اقوام نزدیک
?) مشکلات خانوادگی یا متشنج بودن خانواده
?) نرسیدن ویتامین‌های کافی به بدن
?) ایجاد آلودگی‌های صوتی در منزل یا مدرسه
?) همنشینی با دوستانی که پایین‌تر از سطح خودش می‌باشد
?) زندگی کردن با افراد غیر از خانواده خودش
?) خستگی ناشی از رفت و آمد به مدرسه ?- مزاحمت مداوم یکی از همکلاسی‌‌ها
??) از بین بردن اعتماد به نفس و کوچک شمردن دوستان یا اولیای خود دانش‌آموز
??) برخورد نامناسب اولیا مدرسه یا دانش‌آموز
??) نداشتن بیان شیوای معلم. در این میان سه عامل وراثتی یا محیطی، کمبود یکی از والدین و از بین بردن اعتماد به نفس تاثیر بیشتری در این مساله دارند که در ذیل آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 7:40 صبح     |     () نظر
پنجشنبه ، 15 اردیبهشت 1390


در مهارت اساسی برای پایه ریزی زندگی علمی و اجتماعی , مطالعه و پژوهش است. فراگیری مهارت های پایه برای مطالعه و پژوهش در سال های نخست زندگی و بخصوص دوره تحصیلی سبب پویندگی بیشتر زندگی علمی و اجتماعی می شود.
علم روز به روز درحال ترقی و پیشرفت است و دانستن از مهمترین نیازهای انسان امروز، و مطالعه مؤثرترین روش برای دانستن بیشتر است؛  زیرا اثبات شده در آنچه که سه حس بینایی ، شنوایی و گویایی به طور همزمان دخیل اند مطالب و آموخته ها ماندگارتر ودرصد دریافت بیشتر است و به جرأت می توان گفت سالمترین  روش هاست و همچنین در پرورش رشد فکری ، روحی و روانی نقش چشمگیری دارد
.

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/15:: 7:38 صبح     |     () نظر

تعریف هوش

بطور کلی تعاریف متعددی را که توسط روان شناسان برای هوش ارائه شده است، می‌توان به سه گروه تربیتی (تحصیلی) ، تحلیلی و کاربردی تفسیم کرد.

تعریف تربیتی هوش

به اعتقاد روانشناسان تربیتی ، هوش کیفیتی است که مسبب موفقیت تحصیلی می‌شود و از این رو یک نوع استعداد تحصیلی به شمار می‌رود. آنها برای توجیه این اعتقاد اشاره می‌کنند که کودکان باهوش نمره‌های بهتری در دروس خود می‌گیرند و پیشرفت تحصیلی چشم گیری نسبت به کودکان کم هوش دارند. مخالفان این دیدگاه معتقدند کیفیت هوش را نمی‌توان به نمره‌ها و پیشرفت تحصیلی محدود کرد، زیرا موفقیت در مشاغل و نوع کاری که فرد قادر به انجام آن است و به گونه کلی پیشرفت در بیشتر موقعیتهای زندگی بستگی به میزان هوش دارد.

 

ادامه مطلب...

کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط حمید امامی راد 90/2/14:: 9:59 عصر     |     () نظر
<   <<   31   32   33   34   35   >>   >