آخرین سوره ای که بر پیامبر نازل شد چیست؟
آخرین آیه و سوره در روایات منقول از اهل بیت علیهم السلام آمده است که آخرین سوره، سوره نصر است .
در این سوره به ظاهر بشارت به پیروزى مطلق شریعت داده شده که پایههاى آناستوار و مستحکم گشته است و گروه گروه مردم آن را پذیرفتهاند: بسم الله الرحمانالرحیم، اذا جاء نصر الله و الفتح، و رایت الناس یدخلون فی دین الله افواجا، فسبح بحمد ربک و استغفره انه کان توابا (12) .
با نزول این سوره، صحابه خرسند شدند. زیرا پیروزى مطلقاسلام بر کفر و تثبیت و استحکام پایههاى دین را بشارت مىداد. ولى عباس عموىپیامبر از نزول این سوره سخت غمناک گردید و گریان شد. پیامبر صلى الله علیه و آله به او فرمود : «اى عم چرا گریانى؟»گفت: «به گمانم از پایان کار تو خبر مىدهد». پیامبر صلى الله علیه و آلهفرمود: «همان گونه است که گمان بردهاى». پیامبر پس از آن دو سال بیشتر زیست نکرد (13).
امام صادق علیه السلام فرمود:«آخرین سوره،اذا جاء نصر الله و الفتح است» (14) .
از این عباس نیز روایت شده که آخرین سوره، سوره نصر است (15) و نیز روایت شده است: آخرینسوره، سوره برائت است که نخستین آیات آن سال نهم هجرت نازل شد و پیامبر صلى الله علیه و آله على علیه السلام را فرستاد تا آن را بر جمع مشرکین بخواند (16)
در بسیارى از روایات آمده است: آخرین آیه که بر پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نازل شد این آیه بود: و اتقوا یوما ترجعون فیه الى الله ثم توفى کل نفس ما کسبت و هم لا یظلمون (17).
جبرئیل آن را نازل کرد و گفت: آن را در میانه آیه ربا و آیه دین(پس از آیه شماره 280)
از سوره بقره قرار دهد و پس از آن پیامبر بیش از 21 روز و بنا بر قولى 7 روز ادامه حیات نداد (18).
احمد بن ابى یعقوب مشهور به ابن واضح یعقوبى(متوفاى سالهاى پس از292) در تاریخ خود چنین آورده است: «گفتهاند که آخرین آیه نازل شده بر پیامبراکرم صلى الله علیه و آله این آیه بود: الیوم اکملت لکم دینکم و اتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا (19) ،-سپس در ادامه مىگوید:- و همین گفتار نزد ما صحیح و استوار است و نزولآن در روز نصب مولى امیر المؤمنین على بن ابى طالب در غدیر خم بوده است» (20).
آرى سوره نصر پیش از سوره برائت نازل شده است،زیرا سوره نصر در سال فتح مکه(عام الفتح)که سال هشتم هجرت بود، نازل گردیده و سوره برائت پس از فتح، سال نهم هجرت نازل شده است. راه جمع میان این روایات بدین گونه است که بگوییم: آخرین سوره کامل سوره نصر است و آخرین سوره به اعتبار آیات نخستینآن، سوره برائت است. اما آیه و اتقوا یوما ترجعون فیه الى الله ...» (21) طبق روایتماوردى در منى به سال حجة الوداع نازل گردید (22) . بنابر این نمىتواند آخرین آیه باشد، زیرا آیه«اکمال»پس از بازگشت پیامبر صلى الله علیه و آله از حجة الوداع در غدیر خم بین راه نازل شده است. پس گفته ابن واضح یعقوبى، صحیحتر به نظر مىرسد، زیرا سورهبرائت،پس از فتح مکه، در سال نهم هجرت و سوره مائده در سال دهم هجرت(سال حجة الوداع) نازل شده است. علاوه بر آن،سوره مائده مشتمل بر یک سرى احکام است که پایان جنگ و استقرار اسلام را مىرساند. به ویژه آیه«اکمال»که ازپایان کار رسالتخبر مىدهد و با آخرین آیه در آخرین سوره تناسب دارد. پسآخرین سوره کامل، سوره نصر است که در عام الفتح نازل شد و آخرین آیه که پایانکار رسالت را خبر مىدهد، آیه«اکمال» است.گر چه ممکن است به اعتبارآیات الاحکام، آخرین آیه: و اتقوا یوما ترجعون فیه الى الله (23) باشد که در سوره بقره ضبط و ثبت شده است.
اخذ: وبلاگ حق المبین
کلمات کلیدی: