هنگامی که نوزادی به دنیا می آید ، معجزه خلقت یعنی مغز در وجود او متجلی می شود.این موهبت الهی، چاه بی انتهایی ست که فرزندتان می تواند برای سیراب کردن عطش ابدی اش برای دانستن، از آن آب بکشد. اندامی ست که کودک از طریق آن می تواند هزاران راه ممکن برای رسیدن به رؤیاها، تصورات و آرمان های خود را کشف کند.
هر انسانی در خود «استعدادی ذاتی» و «توانی منحصر به فرد» دارد. هر کودکی با مغزی به دنیا می آید که از نظر علمی توان بالقوه داشتن «والاترین استعدادهای ذهنی» و «موهبت های خاص ذهنی» و همچنین «استعداد های غریزی» خارق العاده، تخیلی، خلاقانه و مخترعانه را دارد که خدا در خلقتش «فتبارک الله احسن الخالقین» گفته است.
کلمات کلیدی:
تحقیقات پزشکی نشان میدهد که عاملهای ژنتیکی، بر شکلگیری شخصیت فرد تأثیر میگذارد و پس از آن، رشد روانی کودک از مرحله جنینی آغاز میشود. محققان دریافتهاند که تجربههای مثبت عاطفی، ارتباط های سلولی مغز را بیشتر و بهتر میکند. بنابراین، انتقال دادن احساسات مثبت به کودک و نوازش کردن او باعث رشد و ارتباط بهتر سلولهای مغز میشود. دیده شده است کودکانی که در خانوادههای آرام و بامحبت زندگی میکنند و مورد توجه قرار میگیرند، در بزرگسالی، در زمینههای مختلف، موفقتر هستند. در مقابل، کودکانی که در خانوادههای پرتنش و پراضطراب بزرگ میشوند، توانایی کمتری برای مقابله با مسائل و حل مشکلات دارند.
خشت اول
کلمات کلیدی:
درباره اهمیت مطالعه و نقش آن در پرورش شخصیت افراد و رشد دانش و فرهنگ در جوامع بشری، مقالههای بسیاری نوشته شده و میشود. با وجود این، هرچه در این زمینه گفته یا نوشته شود، باز هم کم است. اما از آنجا که در این مقاله روی سخنمان عمدتاً با پدران و مادران، مربیان، معلمان و دستاندرکاران تعلیم و تربیت است، اصل را بر این قرار میدهیم که اهمیت موضوع مطالعه و کتاب و کتابخوانی، بر مخاطبان ما روشن است، و این افراد، با قبول اصل قضیه و توجه به آن، حال مایلند بدانند به کمک کدام شیوهها میتوانند هرچه بهتر و بیشتر، کودکان تحت سرپرستیشان را به مطالعه علاقهمند کنند.
از آنجا که بذر هر موضوع تربیتی، در «خانواده» در وجود کودک کاشته و سپس توسط «مدرسه» و «جامعه» بارور میشود، ما نیز در این مختصر به نقش دو نهاد از این سه نهاد بزرگ تربیتی یعنی «خانواده» و «مدرسه» در ایجاد گرایش و عادت به مطالعه در بچهها میپردازیم:
کلمات کلیدی:
اگر اندکی در دنیای اطراف خود دقت کنید متوجه میشوید توانگرترین مردم کسانی هستند که میتوانند چیزهای تازه به وجود آورند آنها مفاهیم تازهای را خلق میکنند و میتوانند برای مشکلات بزرگ، از هیچ، راه حل بسازند . آنان در حداقل زمان، حداکثر کار را انجام میدهند و از بقیهی مردم خوشحالترند زیرا زیر بار مشکلات کمر خم نمیکنند. همیشه ذهن آنها در برخورد با مسائل و معضلات جدید، در حال ساختن پروندههایی است که کاملاً تازه است. علاوه بر اینها آنان کسانی هستند که باعث شدهاند زندگی برای خودشان و دیگران آسانتر گردد. وجود چنین انسانهایی باعث گردیده که تمدن اولیه انسان غارنشین به تمدن پیشرفته امروزی بدل گردد. فرق این افراد در این است که آنها ذهن خلاق خود را پرورش دادهاند و همواره سعی کردهاند مقلد و پیرو نباشند. روند رشد و رسیدن به چنین زمینهای از کودکی آغاز میگردد. آنها فرصت این را داشتهاند در زمانی که خردسال هستند خود را پیدا کنند و در سالهای بعد استعدادشان را شکوفا کنند. مخاطب ما در این سخن تمام کسانی هستند که با کودکان سرو کار دارند اعم از والدین و مربیان عزیز کودک، تا با کلیتی از اهمیت نقاشی کودک و نوع برخورد با آن آشنا شوند.
ادامه مطلب... کلمات کلیدی:
شاید هنوز هم هستند کسانی که باور نکنند این نقاشی های ساده و بازیگوشانه ای که کودکان شان می کشند، الزاماً بازی با خطوط و رنگ ها نیست. یا راهی برای آن که سرشان گرم شود و احیاناً والدین شان ذوق کنند و دایما بچه ها را راهنمایی کنند که «مامان! اینو آبی کن، اونو قهوه ای!»
سال هاست که روان پزشکان بر اهمیت نقاشی آزادانه کودکان در آشکارسازی درونیات و ذهن شان تأکید کرده اند. این که اشکال و رنگ ها و ترکیب خطوط و دوایر در این نقاشی های به ظاهر ساده و سرسری نشانگان پیچیده ای هستند که می تواند میزان و منشأ آسیب های روانی اطفال را هم آشکار کند.
کودک نیازمند گفت وگو است اما چون تسلط کافی گفتاری و الفبایی ندارد، آگاهانه و به طور غیر مستقیم از طریق نقاشی، ویژگی های شخصیتی، ناکامی ها، فشارها و تمایلات درونی خود را آشکار می کند. در واقع نقاشی مانند خواب و رویا به او فرصت می دهد تا اطلاعات و اعمالی را که از دنیای بیرون کسب کرده از هم جدا و سپس آنها را دوباره تنظیم کند.
کلمات کلیدی:
بازیهای رایانهای، از محبوبترین و رایجترین بازیهای عصر حاضرند که گروه سنی مخاطبان آن بسیار متغیر است. علاوه بر نوجوانان بزرگسالانی را دیدهایم که با هیجان و اشتیاق روبه روی مانیتوری مینشینند و آن چنان در بازی غرق میشوند که کاملاً از اطراف و اطرافیان خود فاصله میگیرند.
بازی کنندگان برای عبور به مراحل بالاتر هر چه را که از دستشان بر میآید، انجام میدهند و طبق آمارهای منتشر شده، پس از جستجوی هنرپیشهها، مهمترین جست وجوها دراینترنت در باره تقلب در بازیهای کامپیوتری است.
نوجوانان عموماً پسوورد عبور به مراحل بالاتر را از دوستان خود میگیرند و یا حتی آنها را معامله میکنند. عبور از موانع و رسیدن به مراحل بالاتر، بازیکننده را هیجان زده میکند و شکست در آن ،او را مضطرب میسازد.یکی از محققان آمریکایی به نام «پل اینیچ» در سال 1999 در تحقیقی نتیجه گرفت که اندازه ضربان قلب و ترشح هورمونها در حین بازیهای رایانهای افزایش مییابند و کسانی که به بازی نگاه میکنند و حتی در آن شرکت هم نمیکنند، فشارهای عصبی زیادی را متحمل میشوند.
کلمات کلیدی:
کودکان هدیه های الهی هستند که با سرشتی پاک ، پا به جهان هستی می گذارند. از آنجا که کودکان فطرتی به دور از آلودگیها دارند ، برعهده والدین و مربیان است تا با تربیتی صحیح ، آنها را از انحراف مصون دارند . مهربانی و انس با کودک ، نقش مهمی در تربیت و شکوفایی استعدادهای نهفته او دارد . کودکان در سنین مختلف ، نیازمند توجه و احترام هستند . از این رو والدین باید با دقت خواسته آنها را پاسخ گویند . روح ظریف و حساس کودکان با رفتارهای نسنجیده ، ناراحت و پژمرده می شود . بنابراین باید از هرگونه تحقیر و تمسخر آنها و به زبان آوردن عیبها و خطاهایشان بویژه در میان جمع ، پرهیز کرد . گفته اند روزی مردی در حضور پیامبر ، به خاطر کاری که فرزندش انجام داده بود ، از او عیب جویی کرد . پیامبر از این مسئله ناراحت شد و فرمود : « فرزندت تیری از تیرهای توست . » یعنی فرزندت سرمایه و ذخیره آینده توست و تو با اهانت به شخصیت او هم به خودت ضربه می زنی و هم فرزندی را تحقیر می کنی که در آینده مددکار و پشتیبان تو خواهد بود . پیامبر اسلام (ص) در سخنی فرمود : « فرزندان خود را احترام کنید تا ازآمرزش الهی برخوردار شوید .»
یکی از آموزه های اسلام ، مهرورزی به کودکان و نشاط بخشی به آنهاست . همراهی پدر و مادر در بازی کودک ، خریدن پوشاک مناسب برای او ، قصه گفتن هنگام خواب و یا دادن هدیه ، فرزند را شاد و خشنود می کند .
کلمات کلیدی:
به طور کلی میتوان گفت هرچه که کودکان بزرگتر میشوند، نقاشیهای آنها نیز متناسبتر و واقعگرایانهتر میشوند و جزئیات را بیشتر بیان میکنند.
کودکان معمولاً کشیدن علائمی بر صفحه کاغذ را از حدود 18 ماهگی به بعد آغاز میکنند. از دیدگاه بیشتر پژوهشگران این خط خطیکردنها، حرکاتی بی هدف و ناهماهنگ است. کودکان برای رسیدن به درجهای از توازن بصری به خط خطی کردن کاغذ میپردازند یا یک خط را بالای خطی که قبلاً کشیدهاند، میکشند. خط خطی کردن برای کودکان جذاب است. پژوهشگران این خط کشیدنهای اولیه را صرفاً بازی و تمرین میدانند. به هرحال زمانی فرا میرسد که کودکان شروع به تفسیر خطوط خود به عنوان تصویر میکنند. کودکان عموماً قبل از آن که کشیدن را آغاز کنند مقاصد خود را بیان نمیکنند، بلکه اغلب پس از اتمام کار به تفسیر نقاشی خود میپردازند. دایره، سادهترین طرح بصری برای کودکان خردسال است.
کلمات کلیدی:
هنرمند تربیت کنیم یا خلاق؟
اگر اندکی در دنیای اطراف خود دقت کنید متوجه میشوید توانگرترین مردم کسانی هستند که میتوانند چیزهای تازه به وجود آورند. آنها مفاهیم تازهای را خلق میکنند و میتوانند برای مشکلات بزرگ، از هیچ راه حل بسازند و جالبترین مردم هستند. آنان در حداقل زمان، حداکثر کار را انجام میدهند و از بقیهی مردم خوشحالترند زیرا زیر بار مشکلات کمر خم نمیکنند. همیشه ذهن آنها در برخورد با مسائل و معضلات جدید، در حال ساختن پروندههایی است که کاملاً تازه است. علاوه بر اینها آنان کسانی هستند که باعث شدهاند زندگی برای خودشان و دیگران آسانتر گردد. وجود چنین انسانهایی باعث گردیده که تمدن اولیه انسان غارنشین به تمدن پیشرفته امروزی بدل گردد. فرق این افراد در این است که آنها ذهن خلاق خود را پرورش دادهاند و همواره سعی کردهاند مقلد و پیرو نباشند.
روند رشد و رسیدن به چنین زمینهای از کودکی آغاز میگردد. آنها فرصت این را داشتهاند در زمانی که خردسال هستند خود را پیدا کنند و در سالهای بعد استعدادشان را شکوفا کنند. مخاطب من در این سخن تمام کسانی هستند که با کودکان سرو کار دارند اعم از والدین و مربیان عزیز کودک، تا با کلیتی از اهمیت نقاشی کودک و نوع برخورد با آن آشنا شوند.
انسان سالم انسانی است که در مورد غذای ذهن یک حرکت دورانی را در وجود خود انجام دهد و ذهن خود را انبار عقاید، نظرها و خاطرات در نیاورده، بلکه از آنها استفاده میکند و بهصورت دیگری تخلیه مینماید. در غیر این صورت به صورت انسانی مریض جلوه میکند.
کودک به طور ذاتی این حرکت دورانی را در وجود خود دارد و هر چه را وی از اطراف میگیرد به شکل بازی و نقاشی و کارهای عملی پس میدهد. مثلاً: یک دختر کوچک، صحبتهای مادرش را که به او گفته است، برای عروسکش میگوید. خاطرات، ذهنیات، علائق، ترسها و نگرانیهایش را، که به او منتقل گردیده با نقاشی و بازی بازگو و از خود گذر میدهد و این گونه ذهنش را تخلیه نموده و این عمل تضمین کننده سلامت او خواهد بود.
والدین و مربیان نباید با دخالت از روی ناآگاهی در کار کودک، و با آموزش و یا تصحیح نقاشی او، این روند تخلیه روانی را تخریب کنند. آنها با این کار روزنهی خروجی ذهن کودک را میبندد و موجب انباشتگی ذهن او میشوند که این باعث بروز عوارضی است که عمل «خود درمانی» را قطع میکند.
کلمات کلیدی: