جایزه بینالمللی آیتالله خامنهای
هفته گذشته دهمین دوره گردهمایی رسانههای جهان عرب در دوبی برگزار شد، این گردهمایی هر سال برگزار میشود و شیخ محمد، نایب رییس دولت امارات و حاکم دوبی، خودش پای کار ایستاده، درست مثل امیر قطر با شبکه تلوزیونی «الجزیره».
امسال موضوع این همایش انقلابهای منطقهای عربی بود و جریان حاکمی که خودش تا دیروز با حسنی مبارک و زینالعابدین بن علی و قذافی عکس یادگاری میگرفت، حالا میخواست موضوع قیام مردمی را بهنفع خودش مصادره کند.
این همایش دو روز بود و در هر دو روز، امیر دوبی شخصا در هتل محل برگزاری گردهمایی حضور پیدا کرد و جماعتی از چهارگوشه جهان عرب جمع بودند و بزرگترین چهرههای رسانهای عربی و برخی کارشناسان و متخصصان ارتباطات از کشورهای دیگر، در طول این دو روز گفتند و شنیدند و در میان هزار و چند صد نفر، ظاهرا تنها یک ایرانی حضور داشت.
نه کسانیکه در ایران رسانههای خارجی را اداره میکنند، حضور داشتند و نه کسانیکه در حوزههایی مثل صداوسیما، وزارت ارشاد، سازمان فرهنگوارتباطات، وزارت خارجه و... کارشان مستقیما به این حوزه مربوط است و نه مدیران کانالهای تلویزیونی العالم و الکوثر و یا مجلات الوحده و الطاهره و روزنامه الوفاق و...
علیهذا غرض انتقاد از خود این بزرگواران نیست که همه در یک سیستم و ترکیب بزرگتر مشغولند و آن سیستم و ترکیب، به وضعیت خودش عادت کرده و در آن عیب و ایرادی نمیبیند. خودمان در چهار دیواری بستهمان برای خودمان حرف میزنیم و نیازی به ارتباط با دیگران نمیبینیم و دائم به همه فحش میدهیم و ناسزا میگوییم.
در این روزها که تمام مدیران شبکههای العربیه و الجزیره و روزنامههای عربستان سعودی و مصر و سایتهای پر بیننده عربی، دور هم جمع بودند؛ حتی یک نفر از کسانیکه العربیه را به حق «العبریه»مینامند، حضور نداشتند تا حداقل دو تا فحش و ناسزا را رودررو تحویل بدهند.
میگویید زبان بلد نیستم، ارتباط نداریم، روابطمان یکسویه است، ... مشکل همینهاست.
ما از تأثیرپذیری انقلابهای منطقه از ایران سخن میگوییم و آنها به جوانان وبلاگنویس مصر جایزه دادند و از خانوادههای شهدای رسانه تقدیر کردند، ما در اتاقهای بستهمان از حضور قدرتمند رسانههای خارجی مینالیم و آنها روز به روز محکمتر و قویتر پیش میروند، ما نشستهایم و گلایه و شکوا میکنیم و آنها کار میکنند.
ما از تأثیرپذیری انقلابهای منطقه از ایران سخن میگوییم و آنها به جوانان وبلاگنویس مصر جایزه دادند و از خانوادههای شهدای رسانه تقدیر کردند، ما در اتاقهای بستهمان از حضور قدرتمند رسانههای خارجی مینالیم و آنها روز به روز محکمتر و قویتر پیش میروند، ما نشستهایم و گلایه و شکوا میکنیم و آنها کار میکنند.
مشکل از اشخاص و افراد نیست، بلکه مشکل از سازکار نظام مدیریتی ماست. همین افراد به سفر میروند، زبان یاد میگیرند در دانشگاه درس میخوانند، از اینترنت استفاده میکنند، ولی در ترکیب نهایی کار بهجای سفر کاری مرتبط و یادگیری زبان برای مدیریت و تحصیل در رشته خاص خود، هرکدام کاری میکنند و در نهایت هیچ مشکلی بهوجود نمیآید.
این مقدمه را آوردم تا به دو نکته مهم اشاره کنم:
نخست: خلأ و فقدان حضور نخبگان ما در عرصههای بینالمللی، به شکل فعال است، و البته این موضوع فقط در عرصه رسانه و فرهنگ نیست بلکه در عرصههای دیگر نیز به دلایلی که میدانیم، این نقص وجود دارد، تنها نمیتوان شعار داد وبه واقعیت موجود بسنده کرد، این واقعیت باید عرضه شود و به چشم و گوش دیگران نیز برسد. پیشرفت و قدرت علمی از طریق انتشار مقالات پخش گزارشها، حضور در کنفرانسها و همایشها تدریس در دانشگاهها و معاهد علمی است که آشکار میشود آنوقت میتوان توقع داشت افکار عمومی جهان از فعالیت هستهای ایران تصویری غیرنظامی داشته باشند، نه تصویری نگرانکننده و تهدیدآمیز. و برخلاف کسانیکه گمان میکنند مجال این ارتباط و حضور فراهم، نیست من معتقدم علیرغم همه توطئهها و فشارها، هنوز ظرفیت بسیار زیادی برای این ارتباط و تأثیرگذاری وجود دارد، در همین همایش بینالمللی و عربی، بارها با کسانی مواجه شدم که مدیران و سردبیران نشریات مهم در عربستان و مصر و امارات بودند، ولی برای ارتباط و همکاری اظهار آمادگی میکردند و بلکه گاه از عدم این ارتباط گلهمند بودند، یک چهره بسیار مطرح و فعال مسلمان از آمریکا، به صراحت میپرسید: چرا شما به ما کمک نمیکنید، همراهمان نیستید؟ وقتی که بعد از سخنرانی انتقادی و جدی قاطعش، از او تشکر کردم، فهمید ایرانی هستم، چنین ظرفیتهایی در همه کشورها جهان معمولا وجود دارد، ولی متأسفانه همیشه عدم حضور ما باعث فرصتیابی و سود بردن مخالفان اسلام و ایران میشود.
تکرار رسمی و تعارفآمیز سخنان رهبر انقلاب در رسانههای داخلی تأثیری در فضای خارج از کشور ندارد. برای تحقق این اهداف آرمانی، باید لوازم و مقدمات آن را فراهم کرد.
دوم: عملیاتی کردن و تحقق رهنمودهای رهبر انقلاب و سیاستهای کلان نظام، جز با حضور فعال بینالمللی محقق نمیشود، اگر ما میخواهیم حقایق انقلاب اسلامی و نظام را به مخاطبان گسترده در سطح جهان منتقل کنیم، ناچاریم به قاعده و اصول و ضرورتهای آن پای بند شویم. تکرار رسمی و تعارفآمیز سخنان رهبر انقلاب در رسانههای داخلی تأثیری در فضای خارج از کشور ندارد. برای تحقق این اهداف آرمانی، باید لوازم و مقدمات آن را فراهم کرد، حضور قدرتمند جمهوری اسلامی ایران در جهان و تأثیرگذاری ضرورتهایی دارد که متأسفانه گاه اصلا مورد توجه قرار نمیگیرد. شاید لازم بود بهجای جوایز بزرگ و بینالمللی که کشوهای کوچک عربی به جوانان ما میدهند، ما به فکر سازماندهی جوانان در جهان اسلام باشیم. برای تأثیرگذاری در نسلهای آینده نمیتوان به شعارهای کلیشهای اکتفا کرد. شاید راهاندازی جایزه سالانه و بینالمللی آیتالله خامنهای، برای نوآوری و مشارکت اجتماعی جوانان، بتواند گامی باشد برای تشویق و ترغیب استعدادهای پویا و فعال نسل جدید، در راستای اهداف متعالی اسلام و سازماندهی انرژیها برای تواناییای نو در مقابله با استکبار جهانی و در همان حال، ارائه تصویری متفاوت از ایران و جمهوری اسلامی به مخاطبان گسترده در سراسر جهان، خصوصا کشورهای اسلامی.
اخذ:تبیان
کلمات کلیدی: