دوره های رشد شناختی پیاژه :
دوره حسی - حرکتی ? :سال اول زندگی ، دنیای کودک به چیزهایی که حس میکند و قادر است روی آنها عمل کند محدود میشود . لمس ، بازتابها و واکنش های دورانی در این دوره بسیار مشاهده میشود . توانمندی هایی که دراین دوره شکل میگیرد عبارتند از: من، هوش عملی (استفاده از راهکارها و وسایل دیگری برای رفع مانع و رسیدن به هدف) شی دایم، ترتیب و توالی، فضا، علیّت. از نظر پیاژه هوش عبارتست از حالت تعادلی که نقطه ثقل همه سازگاریهای پی در پی حسی ، حرکتی و شناختی و نیز همه مبادلات درونسازی و برونسازی میان ارگانیزم و محیط می باشد .
دوره پیش عملیاتی – عملیاتی ? :تا ?? سالگی ، دارای دو نیمدوره :
_ پیش عملیاتی : هنوز عملیات (یک عمل ذهنی بازگشت پذیر) در کودک به طور کامل شکل نگرفته است . رمزو نماد ، تصاویر ذهنی و تجسم های گسترده ، زبان ( به عنوان یک وسیله ارتباطی ) ، تقلید در غیاب الگو در این دوره به وجود می آیند.
_ عملیات عینی : علاوه بر شکل گیری عملیات ، منطق روابط ، منطق جزء و کل ، بازگشت پذیری و نگهداری ذهنی (ثابت ماندن ادراک علی رغم تغییرات ظاهری ) هم به وجود می آیند .
دوره انتزاعی ( صوری) : ?? تا ?? سالگی ، از این دوره دیگر ذهن کودک تنها معطوف به عینیات نیست و به مسائل انتزاعی که مابه ازاء خارجی ندارند هم می پردازد . منطق قضایا ، استدلال و برهان و توانایی فرضی – استنتاجی در این دوره شکل میگیرند .
مباحثی که گذشت شرح مختصری از دیدگاهها ونظریات ژان پیاژه در باب تحول شناختی بود.]
کلمات کلیدی: