اهداف تحول در دورة پیشدبستانی و ابتدایی
متناسب با گستردگی تحول و زمان آن و سطحی که برای تغییر در نظر گرفته میشود، اهداف تعیین میشوند.
در این جا ایجاد تغییراتی در سطح مدرسه که فرصت بیشتری را برای مدیران و سایر عوامل انسانی فراهم نماید تا بتوانند وظایف و مأموریتهای خود را انجام دهند، مد نظر میباشد. لذا اهدافی که پیشبینی شده است اهداف محدود و در سطح مدرسه میباشد.
1- بهبود کیفیت تدریس معلمان با فراهم کردن زمینههای لازم
2- افزایش انگیزة شغلی عوامل انسانی
3- رفع برخی از موانع و مشکلات موجود در مدرسه که ناشی از شرایط محلی – منطقهای است
4- ارتقاء سطح مشارکت عوامل انسانی مدرسه در اداره مدرسه با اصلا ح قوانین و مقررات
5- بهبود عملکرد دانش آموزان در بهرهمندی از فرصتهای یادگیری
6- تقویت مدیریت مدرسه و واگذاری اختیارات بیشتر به آنها
رویکرد تحول در آموزش و پرورش پیشدبستانی و ابتدایی
با اذعان به این نکته اساسی که گرچه هر نظام اجتماعی به دلیل ویژگی پویا بودن و ارتباط با محیط پیرامونی بصورت دائمی و مستمر در حال تغییر دگرگونی است ، اما تحول در مواقعی به دلیل شرایط خاص و نیازهای مستحدثه با سرعت از خارج از نظام ارائه می شود. همچنین اگر نظام آموزش و پرورش را در مقایسه با مؤلفهها، اجزاء ، عناصر و زیر مجموعههای خود مقایسه کنیم یک فرا نظام بوده و هر گونه تغییر و تحول در هر بخش در بخشهای دیگر تأثیر خواهد گذاشت و تحولات گسترده نیازمند بازنگریهای بنیادی در اهداف، ساختارها ، رویهها ، فرهنگسازمانی و... است. اما میتوان توجه و تمرکز را به سطحی از این نظام متمرکز کرد و در آن جا نیز در بعضی از موارد تغییراتی را ایجاد کرد تا زمینة تحول در آن بخش فراهم گردد.
با این مقدمه ، رویکرد ما این است که اگر بتوان مدرسه و شرایط آن را به گونهای سازماندهی کرد که زمینه مشارکت همة عوامل مؤثر در آن فراهم شود و در چارچوب قوانین و مقررات منطقی که ستاد تعیین میکند مدرسه را اداره کرد شرایط یادگیری و کیفیت آموزش از یک طرف و از طرف دیگر رضایت و انگیزه شغلی عوامل انسانی ارتقاء پیدا خواهد کرد و این امر میتواند در جای خود تغییر و تحولی در آموزش و پرورش باشد.
امروزه این رویکرد اصلاحی در آموزش و پرورش جایگاه والایی دارد. رویکردی که تمرکز و توجهتغییرات را در مدرسه قرار داده و متعقد است به هر میزان مدرسه را در انجام وظایف خود کمک کنیم توفیق ما در تحقیق اهداف کلان آموزش و پرورش افزایش مییابد. هر گاه به دنبال تغییرات عینی و مشخص هستیم مدرسه محوری و توجه به مدیریت مبتنی بر مدرسه رویکرد مناسی است. مفروضه اصلی این رویکرد این است که نزدیکترین افراد به دانش اموزان باید در برنامهریزیهای آموزشی و پرورشی تصمیمگیری نمایند.
بنابراین انتظار میرود محورهای تغییر، زمینهها و گستردگی آن ضمن رعایت اصول فلسفة تعلیم و تربیت اسلامی متناسب با این رویکرد مورد عنایت قرار گیرد.
گستره و ابعاد تحول :
معمولاً تحولات در 3 سطح اتفاق میافتند :
1- فراسوی کلان
2- کلان
3- خرد
تحولات فراسوی کلان، تحولاتی است که در سطح جامعه و بصورت ملی و یا بینالمللی انجام میگیرد. تحولات کلان در سطح یک دستگاه عظیم مثل آموزش و پرورش صورت میپذیرد. زمانی که تغییر بنیادی نظام آموزش و پرورش دنبال میشد، سطح تحول ، در سطح کلان بود. سطح خرد، سطحی است که زیر مجموعهای از نظام آموزش و پرورش مورد نظر قرار میگیرد و معمولاً تغییرات کوتاه مدت و زود بازده در این سطح انجام میپذیرد. با توجه به اهداف و رویکردی که در اینجا برای تحول دورة ابتدایی ذکر کردیم ما به دنبال تغییراتی در سطح مدرسه هستیم تا با بهبود شرایط ، فرصت را برای ادارة کار آمد و اثر بخش مدرسه فراهم نماییم.
بنابراین در اینجا به دنبال ابعاد ساختاری نیستیم ، بلکه فرایندها و رویههای اجرایی در مدرسه مورد توجه و عنایت میباشد . با انجام اصلاحاتی در فرایندهایی چون شیوههای مدیریت مدرسه، اختیارات مدیران ، شورایهای مدرسه، سطوح مشارکت معلمان ، روشهای تدریس و آموزش، چگونگی توانمندی سازی معلمان ، بهرهگیری از ظرفیتهای محیط پیرامونی به ویژه والدین ، تغییرات تعقیب میشوند که امید است در نهایت به تحولی که مورد انتظار است و آن ارائه آموزش و پرورش با کیفیت به دانشآموزان است تحقق پیدا کند.
کلمات کلیدی: