"نوروز و فلسفه هفت سین"/ نویسنده: محمد علی دادخواه/ انتشارات: فصل نو/ تعداد صفحات: 416
این کتاب در فصول هفت گانه به ترتیب با سر فصلهای باغ شادی، سروش چهارشنبه سوری، قصه نوروز، خانه هفتم، وادی سین، شرح سفره، در سبزه زار سیزده تنظیم شده است.
در این کتاب برای اولین بار پژوهشی صورت گرفته است در مورد فلسفه سفره هفت سین و هر یک از نمادهایی که در آن قرار میگیرند. اینکه هر یک از این نمادها نشان دهنده چه چیزی هستند و چرا باید از آنها استفاده کرد. همچنین فلسفه و آداب چهارشنبه سوری، سیزده بدر و دیگر روزهای نوروز توضیح داده شده است.
محمدعلی دادخواه به عنوان پژوهشگر و نویسنده این کتاب در مقدمه آورده است: نوروز نوبرانه است. نوروز اشاره ای است که ما را به حیات تازه فرا می خواند و سرآغاز شکل گیری دوباره جنبش و تحرک و حیات است.
در بخشی دیگر از این کتاب نیز با عنوان آغاز سال نوشته شده است: در زمانه نو زمزمه پنهانی، ترانه بیداری را می خواند و پرنده در کام خود بایدهای زندگی را در درون خویش حس می کنند که باید برخیزی، بسازی و جهان را نو کنی. بذر حیات در کوه و دشت و کوی و خانه و کاشانه پاشیده شده است باران باریده، همه جا را شسته و زمین رفته، آغوش برگشوده تا تیزی سنگ را به صیقل آب صاف سازد. نوروز آمده است.
محمد علی دادخواه در باره نوروز و کتابش میگوید: پیش از این ایرانیان نوروز را جشن جشن ها می دانستند و بر این اعتقاد بودند که هر کس در نوروز شاد باشد تا نوروز دیگر شادی با او همراه است. از این رو در ابتدای کتاب، “شادی لازمه حیات اجتماعی است” و پس از آن به چگونگی و تطور نوروز از روزگاران کهن تا امروز پرداخته ام. وی خاطرنشان کرد: در بخش های دیگر این کتاب پیرامون هفت سین , هفت شین و هفت میم صحبت کرده ام و اهمیت عدد هفت را در میان اقوام مختلف بررسی کردم و پس از آن به تاثیر نوروز در تمدن ایرانی و اهمیت سنجد , سیب , سبزه , سماق , سمنو , سیر و سرکه پرداخته ام.
از دیگر آثار سید محمد علی دادخواه که کار پژوهش و نگارش این کتاب را برعهده داشته می توان به نمودها و نمادهای حقوق بشر در ایران باستان، اصول را از یاد نبریم ، مهرگان ، نیایش عدالت ، گفتگوی جهان نما و نقش جهان و بحران فرهنگی و فرهنگ بحرانی اشاره کرد.
اخذ: تبیان
کلمات کلیدی: