راهکارهای لازم جهت بهبود و اصلاح توجه :
1- روی توجه انتخابی محرک مربوطه کار کنید :
توجه به اینگونه کودکان ناشی از تمرکز بر طول یک کلمه و یا یک شکل به جای تمرکز بر توالی حروف و یا توجه به یک علامت غیرضروری است که حواسشان را پرت میکند.
2- به کودک بگویید که کدام محرک مهم است:
به توالی و ترکیب حروف توجه کنید و به آنها هم بگویید تا توجه کنند. مثلاً میگوییم: «یادت باشه از اینجا شروع کن و بخون».
3- تعداد محرکها و پیچیدگی آنها را کم کنید:
مثلاً برای ریاضی میتوانید تعداد و تنوع مسائل ریاضی را کاهش دهید تا دشواری تکلیف کمتر شود.
4- افزایش درجه شدت محرک مربوطه:
صداهای ناگهانی، حرکت و رنگ محرکهایی هستند که میتوانند برای جلب توجه بینایی کودک مورد استفاده قرار بگیرند. مثلا اگر مشکل در یادگیری حروف یک مصوت است مربی میتواند حروف مصوت کوتاه را قرمزرنگ کند و سپس به مرور زمان، رنگ را از تکلیف مربوطه محو کند.
5- استفاده از تازگی و تنوع:
استفاده از تازگی، شگفتانگیزبودن و خندهداربودن و معرفی چیزهای جدید، متفاوت یا غیرمعمول در یک موقعیت یادگیری، اغلب توجه کودک را جلب میکند. تازگی همراه با محرکی به کودک عرضه میشود که بهآسانی توسط او کشف شود بهطوریکه شکست را تجربه نکند. یک چرتکه، شمارشگر یا رایانه کوچک دستی بهجای کتاب حساب، نمونههایی از تازگی هستند.
6- بهکارگرفتن حس لامسه و حرکت:
الف- ردیابی کودک با چشم روی لغت و تکرار آن، گفتن نام لغت، سپس پاک کردن آن و استفاده از حافظه و نوشتن مجدد آن (تقویت حافظه بینایی).
ب- خواندن و نوشتن لغات با استفاده از حافظه. اگر کودک به این مرحله نرسید مرحله اول را آنقدر تکرار کند تا به این مرحله برسد.
ج- تکرار لغت چاپی از یک لغت به چند لغت بهطوری که کودک، خودش آن لغت را بنویسد و بدون نگاه کردن به مدل اصلی آن را پیدا کند.
د- تعلیم لغات، ایجاد و تکامل یک خزانه لغت، خواندن و درک و فهم معنی گروههای لغات هنگام خواندن هر متن جدید، از ویژگیهای این مرحله است.
7- موارد را در دستههای مشترک ارائه دهید:
(کلمات همخانواده، ارائه مجموعههای مشترک مثلاً حروف صدادار)
کلمات کلیدی: