راهبردهای درمانی برای تقویت حافظه دیداری
1-کارتهایی به اندازه ی 15 * 10 برش می زنیم و روی هر کارت کلمه ای را با ماژیک می نویسیم و بعد دو کارت را به مدت چند ثانیه به کودک نشان می دهیم و ازاو می خواهیم که با دقت آن را بخواند و با انگشت اشاره ی دست برتر ( دستی که با آن می نویسد ) کلمه را رد گیری کند ، یعنی با انگشت کلمه را لمس کند و بنویسد و در مرحله ی بعد همان کلمه را درهوا ، یک بار با چشم باز و یک بار هم با چشم بسته بنویسد . سپس از او می خواهیم که کلمات را به همان ترتیبی که دیده بود از حفظ تکرار کند وبنویسد . وقتی کودک در دو کارت مشکل نداشته باشد و بدون اشتباه آن ها را بنویسد ، کلمات را 3 تا می کنیم و...
2- بعد از انجام تمرین 2 ، یعنی وقتی کلمات به همان شکلی که در تمرین 2 با کودک کار شد و کودک کلمات را حفظ کرد . از تعداد کارتهایی که به کودک داده ایم یک کارت را بر می داریم و بقیه ی کارت ها را به او می دهیم و او باید تشخیص دهد که کدام کارت ( کلمه ) را برداشته ایم . مثال 2 کلمه ی حفظ دفتر صندلی را روی سه کارت با روشی که توضیح داده شد ، به کودک نشان می دهیم و آن ها را ردگیری و حفظ می کند . سپس کارت ها را نزد خود نگه می داریم . مثلا کلمه ی دفتر را نگه می داریم و کودک بعد از 3 کارت ، 2 کارت را به کودک می دهیم و یک کارت را نزد خود نگه می داریم . مثلا کلمه ی دفتر را نگه می داریم و کودک بعد از دیدن دو کارت باید از حافظه ی خودکمک بگیرد و بگوید که کارت کلمه ی دفتر برداشته شده است .
3- بازی با چوب کبریت ها ، با استفاده از چوب کبریت شکلی را می سازیم ( که در تمرینات آورده شده است ) و کودک شکل ساخته شده را می بیند و آن را با چوب کبریت های دیگری که دراختیار او قرار می دهیم می سازد و برای چند ثانیه به او اجازه می دهیم به شکل نمونه و شکلی که خودش ساخته است نگاه کند تا آن را به خاطر بسپارد و بعدشکل ساخته شده ی خودش را به هم می ریزیم و شکل نمونه را می پوشانیم و حالا از کودک می خواهیم تا برای بار دوم از حفظ شکل را بازسازی کند .
4- با استفاده از وسایلی از قبیل موزائیک های رنگی ، مکعب های رنگی و انواع پازل ها ( ساده و مکعبی ) شکلی را درست کند و از کودک می خواهیم برای بار اول با دیدن الگو شکل را بسازد و وقتی مطمئن شدیم کودک می تواند در حضور الگو شکل را بسازد ، حالا باید در غیاب الگو شکل را بازسازی کند .
5- کارت هایی را که روی آن تصاویر ، کلمات ، اشکال هندسی یا اعداد نوشته شده است ف می توانیم به یک ترتیب یا توالی خاص کنار هم قرار دهیم و کودک را متوجه این ترتیب کنیم و بعد از این که کودک به دقت کارتها را مشاهده کرد و آن ها را به خاطر سپرد ( به مدت چند ثانیه ) کارت ها را به هم می ریزیم و از کودک می خواهیم کارت های ارائه شده را به همان ترتیب که دیده است بچیند .
6-شکل هایی را به دو صورت کامل و ناقص تهیه می کنیم . به طوری که شکل کامل و ناقص شبیه هم باشند . در شکل کامل نقطه ها و علامت هایی را قرار می دهیم که در شکل ناقص ، آن علامت و نقطه ها وجود ندارد . حالا شکل کامل را برای چند ثانیه به کودک نشان می دهیم تا مکان نقطه ها وعلامت ها را با دقت به ذهن بسپارد و بعد شکل کامل را حذب می کنیم و شکل ناقص را ارائه می دهیم تا مکان نقطه ها و علامت ها را روی شکل از حفظ بکشد.
راهبردهای درمانی برای تقویت حافظه ی شنیداری
1- برای شروع تمرینات ، باید بدانیم که هر کودک چند کلمه یا عدد را می تواند بعداز شنیدن به خاطر آورد . سپس باید به کمک آزمایش ساده ای که قبلا توضیح آن گذشت تمرینات آغاز شود ( فراخنای حافظه ) یعنی این که ابتدا پایه و شروع تمرین را برای هر کودک به دست می آوریم که از چه تعدادی شروع کنیم و بعد برای انجام تمرینات ابتدا تعداد کلمه یا اعداد را به فاصله ی یک ثانیه برای کودک می خوانیم و او باید بعد از شنیدن کلمات ، آن ها را به همان ترتیبی که شنیده بود بازگو کند ( تکرار کند ) وقتی موفقیت او را در تکرار تعدادی کلمه دیدیم ، کلمات ( یا اعداد ) را به تدریج افزایش میدهیم .
2- تعدادی کلمه و عدد را به فاصله ی یک ثانیه برای کودک می خوانیم و به او می گوییم که خوب و با دقت به آن ها گوش دهد . سپس بعد از شنیدن آنها باید آن کلمات یا اعداد را به طور معکوس ، یعنی از آخرین عدد یا کلمه به اولین عدد یا کلمه ، تکرار کنی ، قبل از شروع این تمرین ، چندین بار این تمرین و توضیحات را با او کار می کنیم تا کاملا متوجه دستورالعمل شود و به تمرین تسلط پیدا کند .
3- تعدادی کلمه برای کودک می خوانیم ( باید از قبل برای هر کلمه تصاویری آماده کرده باشیم ) و به او می گوییم که به دقت گوش کن : من تعدادی کلمه برایت می خوانم ، بعد شما باید تصاویر مربوط به کلمه های خوانده شده را پیدا کنی و به همان ترتیبی که خواندم به ردیف قرار دهی .
4- تمرین قبل ( تمرین شماره 3 ) را به صورت جمله هم به کار می بریم ، یعنی به کودک می گوییم که « من یک جمله برایت می خوانم و تو باید از بین تصاویری که می بینی ، تصویر جمله ای را که من تکرار کردم پیدا کنی و به من بدهی » ( تصویر متناسب با جمله را پیدا کن)
5- کلماتی را به صورت جفت برای کودک می خوانیم و به او می گوییم که با دقت گوش کن » دو کلمه ای را که من برایت می خوانم باید با هم حفظ کنی و هر وقت یک جفت آن را شنیدی ، باید جفت بعدی را خودت از حفظ بگویی برای مثال این جفت کلمات را برای او تکرار می کنیم .
برادر – امروز کتاب – مدرسه خورشید – دریا و به او فقط یکی از جفت کلمات مثل کتاب را می گوییم و اوباید جفت دیگر آن ، یعنی مدرسه را از حفظ بگوید و ... بعد از یک تمرین ( فهم کامل دستورالعمل ) به او آموزش می دهیم که برای یادگیری بهتر باید با استفاده از هر جفت کلمات جمله بسازد تا سریع تر و بهتر در ذهن بپرده شود .
6- جملاتی را برای کودک می خوانیم و او باید با دقت به آن ها گوش دهد . البته از قبل به او توضیح می دهیم که : در بعضی از جملاتی که برایت می خوانم اشتباهاتی گنجانده شده است . شما باید بعد از شنیدن جملات ، اشتباهات آن را بگویی »
7- استفاده از نوار صداهای مختلف ، ابتدا همزمان با پخش صدا نام و تصویر صدا به کودک معرفی می شود تا بچه هایی که دراین زمینه هماهنگ نبودهن اند به مرحله ی تسلط و آمادگی برسند و سپس چند صدا را پشت هم برای کودک پخش و بعد ضبط را خاموش می کنیم و از او می خواهیم که بگوید چه صداهایی شنیده است و تصاویر مربوط به صدا را نیز می تواند جدا کند .
اخذ: وبلاگ مرکز اختلالات یادگیری نیشابور
کلمات کلیدی: