خداحافظ یکی یک دونگی
پا گذاشتن نوزاد جدید به محیط خانواده، مشکلات ناسازگاری فراوانی را برای کودک اول تان و نیز شما به همراه دارد. اما مطمئن باشید که با آماده کردن او و خودتان از استرس در خانواده جلوگیری خواهید کرد.
ا
کودکان بالای 8 سال به ورود نوزاد جدید علاقه و رغبت بیشتری نشان می دهند و اغلب دوست دارند نوزاد را در آغوش بگیرند، پوشک او را عوض کنند و با شیشه به او غذا بدهند.
بنابراین در کودکان بالای 8 سال مشکلات کمتری به چشم می خورد، اما در کودکان کمتر از 8 سال مشکلات ناسازگاری بیشتر است. زیرا آنها با ورود نوزاد جدید احساس می کنند که کسی جانشین آنها شده و به اینکه شما به اندازه قبل او را دوست خواهید داشت یا نه شک می کنند.
بعضی دیگر حتی قبل از به دنیا آمدن نوزاد جدید به او حس خشم و بی میلی دارند، بنابراین حس حسادت و جانشینی از قبل از ورود نوزاد باید از بین برده شود، درغیر این صورت احساسات کودک دچار اختلال می شود.
درباره حامله شدن خود از همان ابتدای بارداری با کودک اول تان سخن گویید یعنی قبل از این که اشخاص دیگری درباره بارداری شما بدانند، این موضوع را به کودک تان بگویید. این باعث می شود که کودک احساس کند فرد مهم و خاصی است که این راز را قبل از همه فهمیده است.
اگر کودک اول تان باید از شیر گرفته شود یا در سنی است که دیگر نمی خواهید او را پوشک کنید، یا می خواهید در اتاق خودش بخوابد، این کارها را نزدیک به زمان تولد نوزاد جدید انجام ندهید، زیرا کودک فکر می کند که این تغییر رفتاری که شما از او انتظار دارید فقط به خاطر نوزاد جدید است نه به خاطر بزرگ شدن خودش!
به کودک خود تاکید کنید که چقدر تمام نظراتش در مورد نوزاد برای شما مهم و ارزشمند است و اجازه دهید که در خرید لباس ها، وسایل و لوازم مورد احتیاج نوزاد نظر بدهد.
نظر کودک تان را در مورد اسم نوزاد بپرسید . به او تاکید کنید که تو بزرگ تری و کارهای بیشتری را می توانی انجام دهی که نوزاد نمی تواند انجام دهد. (هر چه به این موضوع بیشتر تاکید کنید، کودک شما احساس ارزشمندی بیشتری خواهد کرد.)
درباره حامله شدن خود از همان ابتدای بارداری با کودک اول تان سخن گویید یعنی قبل از این که اشخاص دیگری درباره بارداری شما بدانند، این موضوع را به کودک تان بگویید. این باعث می شود که کودک احساس کند فرد مهم و خاصی است که این راز را قبل از همه فهمیده است
کودک را همراه خودتان به سونوگرافی ببرید تا عکس نوزاد را در رحم شما ببیند و صدای قلب او را بشنود. قبل از شروع ناراحتی های باردار ، کودک را از این مسئله آگاه کنید که ممکن است کمی ناراحتی و ناخوشی برای شما به وجود بیاید و صادقانه در مورد هر آنچه درون بدن شما و احساسات شما رخ می دهد تا حدودی به او بگویید تا او خود را همدردی در این جریان بداند و با شما احساس نزدیکی کند نه اینکه فقط یک مشاهده گر باشد! این اعتقاد را برای کودک تقویت کنید که با ورود نوزاد، زندگی تو تغییر نخواهد کرد.
بنابراین قبل از تولد نوزاد، ساعاتی را برای قصه گفتن و زنگ تفریحی برای خوردن خوراکی با او معین کنید و این روش را حتی وقتی نوزاد به دنیا آمد، ادامه دهید، سپس این کارها را برای هر دوی آنها تک تک و با هم انجام دهید.
کودک را در فعالیتهای مربوط به نوزاد شرکت دهید تا کودک احساس طرد شدن نکند. رفتارهای مناسب کودک را تشویق کنید. برای مثال «از اینکه در عوضکردن لباس کوچولو به من کمک کردی متشکرم تو خیلی خوب کمک میکنی». اگر کودک تمایل به کمک کردن به شما را نداشت او را اجبار نکنید. در مورد نوزاد با کودک صحبت کنید و به او چگونه بغل کردن نوزاد را آموزش دهید. بیشتر اسم نوزاد را بیان کنید تا کودک او را به عنوان یک فرد و نه یک شیء یا اسباببازی بپذیرد. زمانی که خانواده و بستگان شما نوزاد جدید را ملاقات میکنند به آنها توجه کردن به کودکتان را نیز گوشزد کنید.
به کودک اجازه دهید نوزاد را در آغوش گیرد. واکنشهای نوزاد را برای کودک توصیف کنید. برای مثال «او دوست دارد تو به آرامی با او رفتار کنی» این توضیحات موجب بهتر شدن روابط بین آنان و لذت بردن از همدیگر خواهد شد.
هنگام شیردادن نوزاد پاسخ به رفتارهای کودک بزرگتر دشوار است. قبل از برنامه شیردهی کودک را سرگرم کنید. از اسباب بازیهای بخصوص برای سرگرم کردن کودک استفاده نمایید. اگر مایل بود کودک را نیز از یک طرف دیگر در آغوش بگیرید و یا دستان را به دور گردن یا کمر او حلقه کنید. برخی از کودکان تمایل به تقلید از رفتار مادر دارند و عروسک یا خرس خود را شیر میدهند.
کودکان در مقابل ورود نوازد جدید واکنشهای متفاوتی نشان میدهند. مشکلات شایع کودکان عبارتند از: لجبازی- قشقرق به پا کردن- تحریک پذیری- رفتار خشن با شیرخوار مثل محکم بغل کردن، ضربه زدن، نیشگون گرفتن، گاز گرفتن... - چسبندگی به مادر و اضطراب جدایی- مشکلات مربوط به توالت رفتن (خیس کردن شبانه یا روزانه، عدم کنترل مدفوع).- مشکلات خواب- مشکلات مربوط به غذا خوردن- رفتارهای بچگانه مثل درخواست برای پستانک و شیشه شیر و یا کودکانه صحبت کردن.
اگر رفتارهای مطلوب کودک مورد توجه و تشویق قرار نگیرد او با انجام رفتار نامطلوب جلب توجه میخواهد و در این هنگام توجه اضافی مانند تعریف بیمورد کردن، دلیل آوردن، جر و بحث کردن و توجیه کردن موجب تکرار رفتارهای بچگانه در کودک خواهد شد.
مشکلات به چه دلیل ایجاد میشوند؟
چگونه با مشکلات رفتاری کودک برخورد کنیم
او را سرزنش و یا تنبیه نکنید و به جای آن هنگام انجام رفتار مناسب او را تشویق کنید و مدت زمان بیشتری را با او بگذرانید.
احساس کودک را درک کنید
در هنگام آرام بودن کودک او را تشویق کنید
در رفتارهایتان با ثبات باشید
بدرفتاریهای جدی مانند صدمه زدن به نوزاد باید سریع پاسخ داده شود. کودک باید بفهمد که صدمه زدن به نوزاد قابل قبول نیست و با انضباط خاصی با او برخورد میشود
بعضی از رفتارهای نامناسب کودک را نادیده بگیرید. بعضی از رفتارها مانند کودکانه صحبت کردن را نادیده بگیرید. هنگام انجام رفتارهای بچهگانه با کودک صحبت نکنید و به او نگاه نکنید. در این زمان از اتاق خارج شده و یا مشغول کار شخصی خود گردید. زمانیکه رفتار کودکتان مطلوب است او را تشویق کرده و به او توجه کنید. زمانیکه بدرفتاریهای جدی میبینید سریععکسالعمل نشان دهید. بدرفتاریهای جدی مانند صدمه زدن به نوزاد باید سریع پاسخ داده شود. کودک باید بفهمد که صدمه زدن به نوزاد قابل قبول نیست و با انضباط خاصی با او برخورد میشود.
اخذ: تبیان
کلمات کلیدی: